Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

China cere abordare științifică în trasabilitatea coronavirsului

27 aug. 2021,, 12:11   Externe
787 0

China, neargumentant învinuită de răspîndirea coronavirusului, făcîndu-se referire la labotorul din Wuhan, fără a fi aduse dovezi științifice, se implică plenar în aflarea adevărului despre originea virusului care a afectat întreaga Planetă.

Ea pledează ca Organizația Mondială a Sănătății și alte institiuții sau experți să trateze cu seriozitate și responsabiliate originea noului tip de coronavirus, să fie o abordare științifică, fără manipulare și interferențe politice.

China și-a arătat deschiderea totală în acest sens și a semnat un acord cu OMS în baza căruia o echipă de experți internaționali ai acestui for mondial a sosit în orașul chinez Wuhan, pe 14 ianuarie 2021, pentru a lucra la segmentul chinez al noului program global de urmărire a sursei coronavirusului, conform unei declarații a vice-ministrului Comisiei Naționale de Sănătate, Zeng Yixin.

Echipa de experți a examinat o cantitate imensă de date referitoare la epidemie, a vizitat nouă instituții, inclusiv spitalul Wuhan Jinyintan, piața de fructe de mare Huanan și Institutul de virologie Wuhan de la Academia de Științe din China. Experții au avut un schimb extins de opinii cu profesioniștii din domeniul sănătății, cercetători de laborator, oameni de știință și manageri de piață. De asemenea, au intervievat asistenți sociali, lucrători comunitari, rezidenți locali și pacienți recuperați, a specificat Zeng Yixin.

Se cere menționat faptul că experții au prezentat patru ipoteze despre transmiterea unui nou tip de coronavirus la oameni: răspîndirea zoonotică directă de la animale la oameni, răspîndirea din alimente congelate, transmiterea prin gazde intermediare și un incident care implică o scurgere din laborator. Drept urmare, experții au ajuns la concluzia că tulpinile de coronavirus găsite la lilieci și pangolini au cea mai mare similitudine în secvența genomului cu noul tip de coronavirus, dar acest lucru încă nu poate confirma în mod fiabil că tulpinile găsite la aceste animale au fost surse ale noului tip coronavirus. Iar în concluzie se specifică faptul că un incident de laborator este „extrem de puțin probabil” ca cauză a COVID-19, potrivit unui studiu colaborativ. Iar introducerea prin gazde intermediare este calea „cea mai probabilă”.


În altă ordine de idei, experțiii chinezi sugerează țărilor care au laboratoare similare cu cele din Wuhan să le ancheteze pentru a afla mai multe detalii despre potențialele probleme de scurgere.

Una este cert că mai devereme sau mai tîrziu se va face lumină în ceea ce privește trasabilitatea coronavirsului, care a curmat viața a mai multor milioane de oameni, a afectat grav cele mai importante sectoare ale economiei globale. Tocmai din acest motiv trebuie să se țină cont de solicitările Chinei în abordarea științifică, echidistantă și transparentă a originii coronavirusului.

În context, se cere amintit faptul că Wang Wenbin, purtătorul de cuvînt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, a declarat la o recentă conferința de presă „Dacă unele părți insistă pe ideea că nu poate fi exclusă posibilitatea scurgerii din laborator a noului coronavirus, atunci Fort Detrick și Universitatea Carolina de Nord din Statele Unite ale Americii trebuie investigate după principiul echității și dreptății.” Amintim că zilele trecute, reprezentantul Chinei acreditat la Oficiul ONU de la Geneva i-a scris directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și i-a prezentat două documente despre Fort Detrick și Universitatea Carolina de Nord, precum și o scrisoare deschisă cu semnăturile a peste 25 milioane de internauți care solicită investigarea Fortului Detrick.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?