Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Cercetătorul american rămas blocat la 1000 de metri adîncime a fost salvat

12 sep. 2023,, 13:15   Externe
2404 0

Speologul american care a rămas blocat la o adîncime de peste 1.000 de metri într-o peşteră din sudul Turciei a fost salvat luni, după nouă zile, a anunţat Federaţia turcă de speologie, relatează AFP.

"Mark Dickey a fost eliberat", a indicat federaţia, adăugînd că "operaţiunea de salvare a fost finalizată cu succes", transmite Noi.md cu referire la agerpres.ro.

Mark Dickey, în vîrstă de 40 de ani, a suferit o sîngerare gastrointestinală pe cînd se afla la o adîncime de 1.040 de metri, într-o expediţie internaţională de explorare în peştera Morca din munţii Taurus, provincia Mersin.

Accidentul a declanşat ceea ce serviciile de urgenţă au numit una dintre cele mai ample şi mai complicate operaţiuni de salvare în subteran organizate vreodată.

O echipă internaţională de 200 de salvatori, exploratori şi medici a început să-l ridice cu atenţie pe Dickey la suprafaţă după ce i s-a făcut transfuzie.


Potrivit autorităţilor, starea de sănătate a speologului american s-a ameliorat constant în ultimele zile.

"În general, starea sănătăţii este bună. Continuă să fie hrănit cu lichide", a declarat presei Cenk Yildiz, şeful filialei locale a serviciului turc de intervenţie în caz de urgenţă. "I-am rezolvat problemele de sîngerare gastrică prin administrare de plasmă şi ser", a explicat el.

Într-un videoclip, Mark Dickey a mulţumit guvernului turc pentru ajutor, afirmînd că "reacţia sa rapidă" i-a "salvat viaţa".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?