X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Operațiunea de salvare a cercetătorului blocat sub pămînt, în Turcia, avansează

11 sep. 2023,, 23:34   Externe
2556 0

Salvatorii depuneau eforturi duminică pentru salvarea unui speolog american care a rămas blocat la o adîncime de peste 1.000 de metri într-o peşteră din sudul Turciei, reuşind să-l transporte jumătate din distanţa pînă la suprafaţă, informează Reuters.

Mark Dickey, în vîrstă de 40 de ani, a suferit o sîngerare gastrointestinală pe cînd se afla la o adîncime de 1.040 de metri, într-o expediţie internaţională de explorare în peştera Morca din munţii Taurus, provincia Mersin.

Peste 150 de salvatori din Turcia şi din alte ţări depun eforturi de mai multe zile pentru a-l scoate din această peşteră, pe locul al treilea ca adîncime din Turcia.

''Echipa noastră medicală depune eforturi foarte mari pentru a încerca să-l meţină pe Mark într-o condiţie pe cît de stabilă posibil. Ieri am început să ridicăm targa şi să-l transportăm prin peşteră'', a declarat pentru reporteri Giuseppe Conti, preşedintele comisiei tehnice din cadrul Asociaţiei europene a salvatorilor din peşteri.

''Trebuie să fim foarte atenţi pentru că nu vrem să riscăm agravarea stării de sănătate a lui Mark. Trebuie să fim atenţi la fiecare metru. În acest moment, targa se află la circa... 500 de metri de suprafaţă''.


Logodnica lui Dickey, Jessica Van Ord, care a participat alături de el la expediţie, se află în tabăra de bază şi colaborează cu echipele de salvatori.

''Un medic îl va însoţi pe întreg traseul. În acest moment, medici italieni îl însoţesc. Starea medicală din acest moment a lui Mark este foarte bună'', a spus Tulga Sener, coordonatorul medical al salvatorilor.

Cenk Yildiz, şeful regional al autorităţii pentru gestionarea dezastrelor din Turcia (AFAD), a spus că Dickey va fi scos la suprafaţă în două sau trei zile ''dacă nu vor apărea probleme''.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?