COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 604 909   INFECTAȚI 259 202(+154)   TRATAȚI 251 850     DECESE 6255(+2)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2827
Puterea stiri: 6435
Coronavirus stiri: 7307

Catastrofă de mediu în Sri Lanka: Arde o navă cu substanțe chimice

1 iun. 10:00   În lume
1260 0

Sri Lanka se confruntă cu cel mai grav dezastru ecologic din istoria sa în urma incendiului care a izbucnit acum 11 zile pe nava X-Press Pearl și care nu a fost stins nici pînă acum.

Incendiul de pe MV X-Press Pearl, navă înmatriculată în Singapore, a izbucnit în 20 mai și nu a fost stins nici pînă acum. Marina din Sri Lanka și garda de coastă indiană încearcă să reducă flăcările de mai bine de 11 zile, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Cei 25 de membri ai echipajului au fost evacuați, dar operațiunea de stingere a focului a fost îngreunată de vînturile musonice și de încărcătura extrem de inflamabilă și otrăvitoare, scrie The Guardian.

Nava transporta 25 de tone de acid azotic, hidroxid de sodiu și alte substanțe chimice periculoase, precum și 28 de containere cu materii prime folosite la fabricarea pungilor de plastic. De asemenea, avea mai mult de 300 de tone de combustibil în rezervoare.

Deși oficialii au spus că în mare parte focul a fost stins, în continuare au avut loc explozii, iar în weekend s-au văzut nori de fum gros și flăcări pe nava acostată la nouă mile de Colombo.


sînt temeri că deversarea de substanțe chimice a provocat deja pagube imense pe litoralul din Sri Lanka, inclusiv în stațiunile turistice populare Negombo și Kalutara, unde plajele au fost acoperite cu microplastice, iar o pată uriașă de petrol este vizibilă în ocean. Problema cea mare sînt reziduurile, compuse din mici peleți de plastic, care s-au răspîndit deja și în zona altor orașe de pe coasta de vest a statului insular.

Profesorul în politici de mediu Jagath Gunawarnadena a declarat pentru BBC că pericolul acestor mici peleți este că plutesc și pînă la urmă se descompun în mare, crescînd cantitatea de fragmente de microplastic, dăunătoare vieții marine.

Locuitorilor li s-a spus să nu atingă reziduurile ajunse pe plajă, deoarece ar putea fi extrem de toxice, iar pescuitul a fost interzis pe o rază de 50 de mile.

"Din informațiile de pînă acum, situația poate fi descrisă ca fiind cel mai grav dezastru din viața mea", a spus Dharshani Lahandapura, președintele Autorității pentru Protecția Mediului Marin. El a declarat că substanțele chimice s-au scurs în mare și au contaminat apa, provocînd probabil daune ecologice recifelor de corali, lagunelor și mangrovelor, ceea ce ar avea nevoie de zeci de ani pentru revenirea la situația anterioară dezastrului.

Mii de angajați ai armatei, îmbrăcați în echipament de protecție, participă la o acțiune de amploare și încearcă cu bulodozerele să înlăture stratul gros de reziduuri din plastic și deșeuri chimice care a acoperit țărmul.

Guvernul a transmis că dezastrul va fi anchetat, iar poliția urmează să îi interogheze pe căpitanul navei și pe membrii echipajului.

Autoritățile cred că dezastrul a fost cauzat de o scurgere de acid azotic.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽