X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

Procurorii cer încă 7 ani de închisoare pentru Vlad Filat

27 feb. 19:07  
1952 0

Procurorii anticorupție cer 7 ani de închisoare pentru Vlad Filat într-un dosar de spălare a banilor.

Fostul premier și-a spus marți, 27 februarie curent, ultimul cuvînt, pronunțarea sentinței urmînd să aibă loc peste o lună, pe 29 aprilie 2024, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Procurorul anticorupție Nadejda Busuioc și-a susținut pledoria în care a anunțat că cere 7 ani de închisoare în dosarul în care a fost transmis în judecată încă în anul 2018, prima ședință de judecată avînd loc în 2019. De asemenea, a solicitat încasarea de la Vlad Filat în contul statului suma de 12,8 milioane de lei, drept contravaloarea banilor ce au constituit obiectul spălării banilor.

Timp de 5 ani de proces, avocații fostului premier susțin că materialul probatoriu nu dovedește vinovăția, ba mai mult, au adus probe pentru achitarea clientului și au îndemnat acuzarea să renunțe la învinuire. Potrivit apărării, la baza acestui dosar se află condamnarea precedentă.

„Eu sper că instanța va examina obiectiv și legal probele și argumentele aduse și va lua o decizie. Mă interesează să fie o sentință legală. La baza acestui dosar este pusă condamnarea precedentă care, prin decizia CEDO, s-a constatat că a fost un dosar (n.r. proces) nedrept, în baza unor ședințe cu ușile închise, fără audierea martorilor”, a declarat Vlad Filat, după ședința de marți.


Vlad Filat este învinuit că, în 2013, a spălat bani în proporții deosebit de mari, utilizînd un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor. Ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru PLDM la conducerea căruia se afla pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, el ar fi achitat către compania nerezidentă suma de 12.847.902 lei, efectuînd periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?