Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

BNM a publicat lista băncilor de importanță sistemică din Republica Moldova

9 apr. 2019,, 13:30  
923 0

Banca Națională a Moldovei a publicat lista băncilor de importanță sistemică din Republica Moldova, transmite Noi.md.

Potrivit băncii centrale, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a stabilit, în temeiul Legii nr.202 din 06.10.2017 privind activitatea băncilor, băncile care sînt societăți de importanță sistemică din Republica Moldova, reieșind din situația din 31.12.2018:

Din această listă fac parte: Moldova-Agroinbank", "Moldindconbank","Victoriabank" și „MOBIASBANCĂ - Groupe Societe Generale”.

În același timp au fost stabilite și ratele amortizorului aferent societății de importanță sistemică (amortizorul O-SII), pentru bănci identificate ca societăți de tip O-SII din Republica Moldova, după cum urmează: BC „MOLDOVA-AGROINDBANK” S.A. - 1,5%; BC „Moldindconbank” S.A. - 1,0%; B.C. „VICTORIABANK” S.A. - 1,0%; BC „MOBIASBANCĂ - Groupe Societe Generale” S.A. - 0,5%.

Decizia a fost luată în baza analizelor și studiilor efectuate de BNM, care au ca scop identificarea băncilor care sînt societăți de importanță sistemică din Republica Moldova și limitarea impactului sistemic.


Conform legislației bancare în vigoare din Moldova, o societate de tip O-SII din Moldova este o bancă a cărei faliment sau activitate necorespunzătoare ar putea declanșa un risc sistemic la nivel național. Pentru a evalua împortanța sistematică și pentru a identifica băncile ca societăți de tip O-SII, Banca Națională a Moldovei folosește o metodologie bazată pe unul dintre următoarele criterii: dimensiune; importanță pentru economia Moldovei; domeniul activităților transfrontaliere; integrarea unei societăți de creditare sau a unui grup cu sistemul financiar.

Banca Națională a Moldovei identifică băncile care sînt societăți de tip O-SII din Republica Moldova și stabilește o listă a acestor bănci, care este revizuită cel puțin o dată pe an.

În baza criteriilor de identificare a societăților de tip O-SII din Moldova, Banca Națională a Moldovei poate cere fiecărei societății de tip O-SII din Moldova, pe bază consolidată sau individuală, menținerea ratei amortizorului O-SII pînă la 2% din costul total al expunerii la risc .

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?