Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Vitalie Kiurkciu: În magazine, struguri din Italia, deși astăzi avem o nouă recoltă

15 aug. 2023,, 17:45   Economie
2588 2

Grevele agricultorilor, mărfuri de import pe rafturile magazinelor. Dacă Moldova continuă să fie o țară agrară și ce se întîmplă astăzi cu agricultura noastră - aceste subiecte au fost discutate de experții economici Veaceslav Ioniță și Vitalie Kiurkciu în platoul studioului talk-show-ului "По фактам".

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, nivelul de pregătire a agriculturii din Moldova a scăzut foarte mult în ultimii ani:

"Noi încă nu am readus agricultura noastră la nivelul pe care îl aveam. Anul 2021 a fost, de fapt, cel mai bun an al independenței noastre, a fost o perioadă bună, prețuri bune, și am reușit să aducem agricultura noastră la nivelul anului 1991, dar nu a fost cel mai bun nivel, atunci deja cădeam.

Nu pregătim deloc oamenii în agricultură. Întrebarea mea a fost adresată oficialilor: aici dăm 1,7 miliarde de lei pentru ca agrarienii noștri să cumpere combine scumpe, utilaje, ca să putem fi o țară normală. Și putem vedea din niște mărfuri că acești bani, care au fost investiți în agricultură, au un rezultat. Acum întrebarea este: dacă dai 1,7 miliarde, nu poți să dai 20 de milioane din ei pentru a-i pregăti pe acești oameni să lucreze normal? Acum 10 ani, tot costul de instruire era de 1 milion de lei. Au trecut 10 ani, prețurile au crescut, și pentru toată țara este din nou 1 milion de lei? E de la sine înțeles că toți profesorii au fugit peste hotare, nu mai are cine să facă asta", a spus Ioniță.

Expertul Vitalie Kiurkciu și-a exprimat opinia că în supermarketurile din Moldova nu există suficiente produse alimentare locale. Produsele care pot fi cultivate în Moldova sînt cumpărate de autorități în alte țări:


"Ceapă din Egipt, unde este Nilul în jur și oaze de-a lungul Nilului. Și asta chiar după vizita guvernului Gavriliță. Anul trecut, cînd am recoltat aceeași ceapă, am vîndut-o pe toată, iar apoi, cînd a venit primăvara, ne-am trezit că nu mai avem rezerve proprii. A trebuit să o căutăm - și am găsit-o în Egipt. Paradox! Întotdeauna mi se pare foarte amuzant. Am început să culegem primele soiuri de struguri de masă pe data de 10. Intrăm în magazinele noastre alimentare - struguri din Peru, Italia, etc., chiar dacă astăzi avem o nouă recoltă."

Potrivit lui Kiurkciu, una dintre marile probleme cu tarifele la produsele alimentare este că nimeni nu analizează industriile:

"Avem Consiliul Concurenței. Ați auzit vreodată ca Consiliul Concurenței să realizeze sau să facă o analiză aprofundată sistematică a industriilor? Răspunsul lor este, de obicei, că nu există plîngeri, nu există cereri. Astăzi sîntem cu toții obișnuiți să fim trași la răspundere pentru anumite acțiuni, dar este timpul ca autoritățile de reglementare să fie trase la răspundere pentru inacțiune. Mergeți cu mașina, faceți plinul de benzină, cumpărați produse din carne, vedeți că practic același lucru se întîmplă an de an. Vedeți toate acestea, așa că de ce nu inițiați o analiză, doar de dragul interesului, pentru a înțelege ce se întîmplă într-o industrie sau alta, în industria producției de carne, în industria produselor lactate sau în sectorul combustibililor și lubrifianților (carburanți și lubrifianți)?

16
1
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?