X 

Vînzarea nucilor proaspăt recoltate - o afacere în creștere a producătorilor de nuci din Moldova

15 sep. 11:15   Economie
3997 0

Săptămîna aceasta, în Moldova a început sezonul de vînzare a nucilor proaspăt recoltat în coajă tare.

Acesta este un produs specific: un fruct copt, curățat de coaja verde, spălat și doar ușor uscat (nivelul de umiditate al miezului este de 15-30%, nu de 5-7% ca în produsul obișnuit pentru consumatorii americani și europeni). Nucile proaspăt recoltate se vînd deocamdsatădoar pe piața internă a Moldovei, în pungi de plastic de marcă sau plase de 4-6 kg, potrivit experților EastFruit. Prețul de pornire cu amănuntul este de 80-90 lei/kg ($4.46-5/kg).

Sezonul nucilor proaspăt recoltate durează aproximativ o lună și jumătate-două, pe măsura coacerii și recoltării soiurilor cu maturare timpurie, medie și tîrzie. Cea mai mare cantitate de acest produs se vinde în tîrgurile din oraș organizate în "weekend" și în baza sistemelor de livrare la adresa clienților. În acest an, producătorii de nuci intenționează să le aducă pe rafturile buticurilor și rețelelor de markete de nivel premium. În Moldova, doar cîteva întreprinderi mici și una mare de cultivare a nucilor, Pomul Regal (135 de hectare de livezi de nuci) se ocupă cu vînzarea nucilor proaspăt recoltate în ambalaje de consum.

În structura afacerii locale cu nuci, comerțul cu fructe proaspăt culese în coajă ocupă o nișă mică, dar în creștere. În același timp, pe de o parte, produsul pare să fie bine cunoscut consumatorului moldovean, pe de altă parte, are încă nevoie de publicitate și informarea consumatorilor. După cum au remarcat producătorii și comercianții, nucile proaspăt recoltate sînt un produs destul de sensibil la condițiile de depozitare, cel mai bine este să fie păstrate într-un frigider sau într-o cameră rece ventilată. Nu toți consumatorii știu despre acest lucru, ceea ce duce la o scădere a calității sau a deteriorării produsului.

În viitor, conducerea Pomul Regal intenționează să vîndă nuci proaspăt recoltate în ambalaje din diferite materiale și volum diferit, precum și să le furnizeze către retailul de tip butic din România.

1
1
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?