Transnistria stiri: 1319
Eurovision stiri: 494

Statul nu-i va mai achita despăgubiri de milioane unei firme în spatele căreia ar sta Veaceslav Platon

11 ian. 2023,, 13:00   Economie
6431 0

Curtea de Apel de la Paris a anulat marți, 10 ianuarie 2023, decizia din octombrie 2013 a Arbitrajului de la Paris, prin care Republica Moldova a fost obligată să achite despăgubiri de circa 50 de milioane de dolari firmei „Energoalians” din Ucraina, în spatele căreia era controversatul Veaceslav Platon, dar şi succesorilor acesteia.

Curtea de Apel de la Paris a lăsat, astfel, în vigoare verdictul Curţii de Justiție a UE din 2 septembrie 2021, prin care a decis că o creanță rezultată dintr-un contract de furnizare a energiei electrice nu poate fi calificată drept investiție, deoarece nu este asociată „unei activități economice”, transmite ziarulnational.md.

Amintim că, pe 25 octombrie 2013, un arbitraj comercial internațional de la Paris a dispus despăgubirea companiei ucrainene „Energoalians” cu 47 de milioane de dolari pentru energia electrică în valoare de 22 de milioane de dolari pe care ar fi livrat-o încă în anii 1998 - 2000 întreprinderii „Moldtranselectro” din R. Moldova. Între timp, suma crescuse cu alte cîteva milioane de dolari.

Ziarul Național a publicat detalii despre acest litigiu încă în 2013.

În ianuarie 2021, o decizie a Curții Districtuale Columbia din SUA a permis companiei din Ucraina să înceapă procesul de urmărire a proprietăților Republicii Moldova de pe teritoriul SUA. Firma își revendica o datorie ajunsă la 58 de milioane de dolari și a fost deținută de un tînăr de 24 de ani din Zaporojie care, în 2019, era în căutarea unui loc de muncă, dezvăluia anterior RISE Moldova.


Anterior, aceeași datorie au încercat s-o încaseze alte cinci companii din Insulele Virgine Britanice, Ucraina și Marea Britanie. Cel puțin două dintre ele erau conectate la controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, astăzi fugar la Londra, după ce a fost eliberat din arest în vara anului 2021 la indicația procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Procesul dintre Republica Moldova și „Energoalians” (în unele documente apare ca „Energoalians TOV”, „Energoaliance” sau „Energoalliance”) a fost inițiat după ce, la finele anilor ‘90, ÎS „Moldtranselectro” a cumpărat energie electrică din Ucraina prin intermediul unui offshore din Insulele Virgine Britanice, iar în urma livrărilor s-ar fi format o datorie de circa 196 de milioane de lei, lucru negat de autoritățile de la Chișinău.

2
2
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?