Jocurile Olimpice stiri: 117
Transnistria stiri: 1453

Marea Britanie nu exclude înăsprirea sancțiunilor pentru fugarii moldoveni

10 iun. 21:01   Societate
2047 0

Marea Britanie a înghețat active rusești de 22 de miliarde de lire sterline.

Acest blocaj a afectat 90 la sută dintre băncile rusești, a declarat ambasadoarea Marii Britanii la Chișinău în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate postului nostru de televiziune. Întrebată despre protecția pe care o oferă Londra fugarilor moldoveni Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc, șefa misiunii diplomatice a spus că Regatul Unit este un stat de drept, fără să ofere detalii la subiect, notează noi.md cu referire la tv8.

„ - Există vreo restricție legală pentru autoritățile britanice de a impune sancțiuni acestor persoane?
- Primul lucru pe care l-aș spune este că recunosc și apreciez frustrarea pe care oamenii o pot simți că acești oameni se află în Marea Britanie. Aș spune că da, există, prin urmare, restricții privind capacitatea de a duce mai departe unele dintre aceste procese. Dar cred că multe sisteme se confruntă cu unele dintre aceste provocări atunci cînd vine vorba de respectarea statului de drept. Și cred că celălalt lucru pe care l-aș spune pentru a încerca să vă reasigur este că Regatul Unit este o țară care respectă statul de drept și vom încerca să facem tot posibilul pentru a ne asigura că se ajunge la rezultate echitabile”.

Ambasadoarea a recunoscut că știe mai multe despre moldovenii care se ascund de justiția moldovenească în Marea Britanie, dar la aceasta etapă nu poate divulga anumite lucruri. Șefa misiunii diplomatice britanice a precizat, însă, că spațiul de manevră a oligarhilor moldoveni se îngustează, întrucît Londra ia în calcul înăsprirea sancțiunilor.

„Vom continua să analizăm acea listă și dacă există opțiuni pentru a o extinde. Deci cred că este o situație în curs de desfășurare cu privire la modul în care folosim unul dintre cele trei regimuri de sancțiuni în mod corespunzător și unde l-am folosi pentru cetățenii moldoveni”.


Ambasadoarea susține că Londra este preocupată în special de activitatea oligarhilor ruși din Mare Britanie, în contextul în care aliații occidentali ai Ucrainei vor să redirecționeze banii rușilor pentru apărarea Ucrainei.

„Cred că ceea ce aș spune despre acele active și sancțiunile care au fost puse în aplicare este că știm că, așa cum am spus, active rusești în valoare de aproximativ 22 de miliarde de lire sterline au fost înghețate și asta înseamnă că acele persoane, sectorul bancar, cred că aproximativ 90% din sectorul bancar al Rusiei a fost afectat de aceste sancțiuni. Asta înseamnă că acei oameni, acei oligarhi, nu pot finanța mașina de război a lui Putin în Ucraina, ceea ce este incredibil de important pentru guvernul Regatului Unit și o prioritate absolută”.

2
2
1
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?