X 
Eurovision stiri: 491
Transnistria stiri: 1303

Veaceslav Platon împotriva FISC-ului. Pentru cîte milioane "se bate" în instanță

3 noi. 2022,, 11:45   Societate
3173 0

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins cererea depusă de apărătorii lui Veaceslav Platon, în care au solicitat strămutarea cauzei „Platon vs Inspectoratul Fiscal Principal de Stat” la o altă instanță de judecată egală în grad.

Astfel, după 6 ani, cauza revine la Curtea de Apel Chișinău, pentru examinarea recursului împotriva hotărîrii instanței de fond, transmite anticorupție.md.

Drept motiv de strămutare, Veaceslav Platon, reprezentat de avocatul Ion Crețu, a invocat faptul că completul de judecată ar avea o atitudine părtinitoare față de participanții la proces. Instanța supremă însă, a decis că argumentele apărării lui Veaceaslav Platon nu sînt concludente, iar în procesul judecării nu s-au constatat abateri.

La 5 septembrie 2016, Veaceslav Platon a depus cerere de chemare în judecată în procedura contenciosului administrativ împotriva Inspectoratului Fiscal Principal de Stat cu privire la anularea actelor administrative prin care FISC-ul i-a calculat şi încasat impozitul pe venit în sumă de 17 255 917,56 de lei, pentru anul 2015, și i-au aplicat majorări de întîrziere calculate în cadrul controlului fiscal în sumă de 574 967,17 lei.

Prin hotărîrea din 28 decembrie 2016 a Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani a fost respinsă ca fiind neîntemeiată acțiunea depusă de către Veaceslav Platon. Prin decizia din 6 iulie 2017 a Curții de Apel Chișinău a fost respins apelul depus de către Veaceslav Platon și s-a menținut hotărîrea primei instanțe.


Pe 31 martie 2021, Curtea Supremă de Justiție a fost admis recursul depus de către Veaceslav Platon, s-a casat decizia Curții de Apel Chișinău și s-a restituit cauza la rejudecare, în alt complet de judecată.

În data de 27 decembrie 2021, procurorii au intentat un dosar penal pe numele lui Veaceslav Platon, căruia i se incriminează eschivarea de la plata impozitelor în sumă de peste 7 milioane de lei, în perioada 2012-2015. Dosarul a fost intentat în baza unui raport de autosesizare întocmit în luna septembrie de către procurora Elena Ceruţa, cea care cîteva luni mai înainte a retras acuzaţiile aduse lui Platon în dosarul fraudei bancare, în care afaceristul fusese condamnat irevocabil la 18 ani de închisoare.

Veaceslav Platon a plecat la Londra la puţin timp după alegerile parlamentare anticipate din vara anului 2020, avînd statut de învinuit în mai multe dosare penale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?