X 
Arşiţa stiri: 165
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

Sistemul de evidență a energiei electrice MMS al Moldelectrica va fi modernizat

8 dec. 2023,, 17:30   Economie
2627 0

Sistemul de evidență a energiei electrice MMS al Moldelectrica va fi modernizat și automatizat, în conformitate cu necesitățile operatorului național al sistemului de transport al energiei electrice și în condițiile noului model de piață a energiei electrice.

În acest scop, a fost lansată o licitație internațională privind contractarea serviciilor de consultanță pentru elaborarea caietului de sarcini pentru ÎS Moldelectrica.

Noul sistem de evidență a energiei electrice (MMS) va asigura îndeplinirea cerințelor noului model de piață cît și a cerințelor ENTSO-E, în condițiile sincronizării sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu sistemul european.

Sistemul actual de colectare a datelor de la contoarele de energie electrică este unul învechit și necesită prelucrarea manuală a datelor, pe cînd noul sistem va include protocoale noi de automatizare și de colectare a datelor de la contoare, cu posibilitatea de schimb de date, procesare și analiză a datelor ce va permite întreprinderii de stat să monitorizeze și să gestioneze evidența energiei electrice pentru sporirea eficienței întregului proces de transport al energiei electrice și decontarea pe piața energiei electrice.

Licitația internațională este parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic, proiect care are ca obiective construcția liniei electrice aeriene de înaltă tensiune pe direcția Vulcănești-Chișinău, modernizarea/extinderea a două stații electrice, precum și fortificarea sistemului de dispecerat și contorizare a energiei electrice.


Valoare totală a proiectului este de 61 milioane de euro și este finanțat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare – IDA.

0
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав