X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Sergiu Tofilat comentează o viitoare scumpire a prețului pentru gaz

16 mar. 2019,, 13:45   Economie
3508 4

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică spune că de la 1 ianuarie 2019, preţul gazelor naturale livrate în Moldova de gigantul rus Gazprom constituie 237,46 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Astfel costul de import a metanului rusesc livrat de Gazprom din primele trei luni ale acestui an este mai mare cu circa 25% comparativ cu prețul de import din aceeași perioadă a anului trecut, transmite tv8.md.

Tot ANRE a mai informat că la moment nu există motive pentru creșterea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali, deoarece nu există nici o solicitare în acest sens din partea operatorului SA „Moldovagaz”, care să prezinte și probe pentru o eventuală modificare a prețului. În același timp, Sergiu Tofilat spune că cel mai probabil ANRE va revizui prețul după alegerile locale, afirmînd că o situație similară a avut loc și în anii 2014 - 2015.

Tofilat explică că la Gazprom stabilește prețul de import în baza unei formule de calcul. „Este formula de calcul în contractul de import şi preţul se calculează trimestrial (1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie, 1 octombrie) în funcţie de trei factori: preţul pentru gazul livrat de Gazprom către ţările UE în anul precedent, cotaţiile pentru Gasoil 0,2 şi păcură la fel pentru anul precedent, publicate de PLATT’S. Respectiv datele pentru 2018 sînt, ele doar trebuie puse în formula de calcul şi atît”, spune Tofilat.

În același timp, expertul spune că în tariful actual la gaz este luat la bază un preţ mediu de import de 178,5 dolari şi un curs mediu de 17,68 lei pentru un dolar. „Vedem că în primul trimestru din 2019 preţul real depăşeşte 230 dolari, sau cu aproape 30% mai mult decît preţul gazului inclus în tarif. Evident că tariful trebuie ajustat. În cazul de faţă noi, consumatorii, rămînem datori la Moldovagaz, fiindcă tariful în vigoare nu acoperă costul de procurare al gazului. Cu cît ANRE va tergiversa revizuirea tarifului, cu atît mai mult va creşte datoria noastră faţă de Moldovagaz. Asta înseamnă o creştere mai mare a tarifului, fiindcă va trebui să recuperăm o sumă mai mare a datoriei formate”, spune Tofilat.


Specialistul în energetică mai spune că o situaţie similară a fost și în anii 2014-2015.

Tofilat mai spune că pe lîngă costul gazului, în tarif sînt incluse şi cheltuielile de întreţinere a reţelei de gaz, amortizarea activelor (care au fost reevaluate în 2008), salarizarea angajaţilor, pierderile de gaz în reţea, asigurarea patrimoniului. Potrivit lui aici este o problemă majoră, deoarece aceste costuri sînt nejustificat de mari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?