X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Prețul gazelor în Europa a scăzut brusc

24 oct. 2022,, 14:15   Economie
2770 0

În dimineața zilei de luni, 24 octombrie, prețul bursier al gazelor în Europa a scăzut brusc — cu mai mult de zece la sută, pînă la aproape o mie de dolari pentru o mie de metri cubi.

Acest lucru îl demonstrează datele Bursei de la Londra.

Începînd cu ora 9:20, ora Moscovei, prețul combustibilului a scăzut pînă la 1.051 dolari pentru o mie de metri cubi. Comparativ cu vîrful din luna septembrie, prețurile au scăzut mai mult de trei ori.

Motivul acestei dinamici este vremea caldă instalată în Europa, creșterea producției de energie eoliană, precum și scăderea îngrijorărilor legate de aprovizionarea cu gaze a regiunii în perioada rece care urmează.

Împreună, aceste circumstanțe au redus presiunea speculativă de pe piețe. În plus, țările europene depășesc în mod vizibil programul de umplere a instalațiilor de stocare a gazelor și nu simt nevoia de a cumpăra combustibil prea scump. Scăderea panicii este influențată și de reducerea dependenței de Rusia, căreia, în toamna anului 2022, îi revin mai puțin de 10% din livrările pe piața europeană, deși anterior cota ajungea la 40%.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?