COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Popescu: Comerțul Moldovei cu Rusia nu afectează calea europeană

Popescu: Comerțul Moldovei cu Rusia nu afectează calea europeană

Republica Moldova este interesată de dezvoltarea relaţiilor comerciale cu Rusia, iar acest lucru nu prejudiciază nicicum parcursul european, susţine ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu.

Potrivit Infotag, luni, în cadrul unei conferinţe de presă la Bucureşti, el a menţionat că, în prezent, 8% din exporturile moldoveneşti ajung pe piaţa rusă, iar acest indice "este foarte scăzut".

"De aceea, este în interesul Moldovei să deblocheze relaţiile comerciale cu Rusia pentru a asigura accesul corespunzător pe pieţele sale pentru producătorii moldoveni, în primul rînd, pentru cei din sectorul agricol. O astfel de dinamică va permite crearea locurilor de muncă şi majorarea salariilor", a spus Popescu.


Potrivit lui, "relaţiile dinamice cu Federaţia Rusă nu vor perturba niciodată relaţiile comerciale existente ale Republicii Moldova cu UE".

"În situaţia actuală, piaţa europeană este mult mai confortabilă pentru exportatorii moldoveni. De exemplu, chiar şi pentru regiunea transnistreană, principalul partener comercial este Uniunea Europeană, în ciuda anumitor preferinţe politice. Pentru că piaţa europeană este mare, prosperă şi interesată de linia de produse pe care Moldova o poate oferi", a spus Popescu.

Comentînd problema eventualei federalizări a Moldovei, Popescu a declarat că "aceasta nu se află pe agenda autorităţilor republicii".

"Un asemenea pas nu va primi niciodată sprijin în societate, căci peste 80% din cetăţenii Republicii Moldova sînt împotriva federalizării. În ceea ce priveşte problema transnistreană, este necesară deschidere şi cooperare. Iar problema federalizării nu trebuie să provoace îngrijorare, deşi nu trebuie să ne pierdem vigilenţa", a spus el.

Ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, a menţionat că "în dialogul cu omologul său au fost puse în discuţie probleme de securitate".

"Suntem preocupaţi de unele posibile evoluţii în acest domeniu care pot apărea în Moldova. Pentru România este o problemă faptul că o parte a Republicii Moldova este ocupată de trupele ruse. Prin urmare, trebuie să urmărim cu atenţie ce se întîmplă pentru a înţelege cum să organizăm cooperarea în această chestiune", a spus diplomatul.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load