X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Politica bugetar-fiscală trebuie prezentată fără întîrziere, altfel se creează panică - declarație

19 dec. 2022,, 18:30   Economie
2052 0

Prezentarea politicii bugetar-fiscale cu întîrziere provoacă panică. Republica Moldova ar trebui să preia practica altor state, care merg pe o cale mai previzibilă.

O declarație în acest sens a fost făcută de Veronica Sirețeanu, director adjunct pentru advocacy și dezvoltare al Camerei Americane de Comerț în Moldova, în cadrul dezbaterii publice cu tema „Politica bugetar-fiscală și bugetul 2023: formă și conținut în abordare”, organizată de Agenția de presă IPN.

„Legea bugetului este în esență un exercițiu care se numește cadru bugetar pe termen mediu și setează un cadru previzibil pentru trei ani, care este ajustat atunci cînd este cazul pînă în luna februarie a fiecărui an. În așa fel, toți cei implicați în acest proces sunt la curent cu ceea ce urmează să se întîmple în următorii ani. Noi nu am avut un exercițiu activ de discutare a unui astfel de mecanism în acest an, presupun că e din cauza războiului. Sunt multe state europene care nu aprobă politica bugetară și vamală în fiece an”, a declarat Veronica Sirețeanu.

Ea susține că orice document de politică fiscală și vamală trebuie să pornească de la niște principii clare cum ar fi certitudinea impunerii, echitatea impunerii, randamentul fiscal, stabilitatea fiscală și neutralitatea impunerii.

„Sunt cinci principii importante care trebuie să stea la baza oricărei politici fiscale. Indiscutabil că întreprinderile mici și mijlocii sunt motorul dezvoltării economiei din punct de vedere al inițiativelor, adaptabilității la strategii. Aceste întreprinderi trebuie susținute și statul o face prin diferite proiecte. Totodată, dacă noi venim cu o normă fiscală, noi vrem să credem că ea are un impact asupra întregii economii, indiferent dacă aici vorbim despre cota zero la impozit sau amortizarea accelerată”, a spus Veronica Sirețeanu.


Referindu-se la impedimentele pe care politica bugetar-fiscală propusă spre aprobare le pune în calea dezvoltării economice, Veronica Sirețeanu a declarat că au fost cîteva concepte intens discutate cu autoritățile publice, printre acestea se numără introducerea prețurilor de transfer și noul cod vamal.

„Vorbim despre introducerea prețurilor de transfer. Republica Moldova este unica țară din regiune care nu are implementat acest mecanism. Acesta ar presupune că atunci cînd două companii din cadrul aceluiași grup tranzacționează, trebuie să o facă la un preț de piață, să n-o facă la prețuri mai mici. Odată cu obținerea statutului de țară candidată la UE, noi va trebui să implementăm acest concept. Iată aici, conceptul propus de autorități avea foarte multe semne de întrebare. Conceptul făcea referință aproape la fiecare pas că se va implementa în modul stabilit de guvern, dar noi nu aveam de unde să știm ce va stabili guvernul”, spune ea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?