X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Pîinea ar putea să se scumpească. Cum explică fermierii

8 aug. 2023,, 14:30   Economie
4053 0

Deși anul a fost bogat și agricultorii au recoltat cereale în cantități record, iar grîul se vinde la un preț jos, pîinea ar putea să se scumpească.

Despre aceasta declară expertul în agricultură Igor Grigoriev, invitat la Vocea Basarabiei, transmite Știri.md.

„Cel mai bun an pentru Republica Moldova la producerea de cereale a fost anul 2022, a fost un an-record, cînd noi am produs 4,500-5.000 milioane de tone produse cerealiere producție globală. Și aici este vorba despre orz, rapiță, grîu, floarea-soarelui și porumb.

Astăzi, reieșind din datele preliminare pe care le avem, rapiță în Republica Moldova a fost semănată foarte multă, cred că în jur de 60.000 de hectare, producția globală a atins o cifră de 150-160.000 de tone, ceea ce este un record pentru Republica Moldova.

Era așteptată o recoltă cu mult mai mare, deoarece fiziologic planta era destul de dezvoltată, agricultorii erau entuziasmați și se așteptau, în medie, la o roadă de 3 tone la hectar, dar în final s-au obținut 2,5-2,6 tone la hectar, ceea ce ca producție globală o să alcătuiască 150-160.000 de tone, care 100% merge la export, în principal, în România, deoarece este procesatorul nr. 1 pentru Republica Moldova, cel mai apropiat procesator este la Slobozia, ulterior alți furnizori sunt traderii, care cumpără rapița în Brăila, Galați și în cea mai mare parte o cumpără Constanța, care o transbordează în vapoare mai mari, pînă la 20-30.000 de tone, și o duc în alte destinații, cum ar fi Turcia sau Egipt, unde mai sunt procesatori de rapiță, care produc biodiesel”, a declarat Grigoriev.


Expertul spune că prețul de 3 lei pentru cereale este unul „real astăzi pe piață, deoarece așa dictează bursa, așa dictează prețul fizic regional. Credeți-mă că dacă prețul va crește sau dacă acest grîu la un trader mare sau la un procesator mare din Turcia sau din Egipt, sau unde se va exporta el, fie în Asia, fie în Europa, spre exemplu, în aceeași Spanie, unde se spune că este o secetă foarte mare și ar putea să apară o criză de cereale, dacă va crește acest preț, traderii vor da și mai mult, dar astăzi, reieșind din ceea ce avem, este imposibil să dai mai mult, deoarece dvs. ați fost la sud și ați spus că sunt rînduri mari...”.

Scumpirile la produsele de panificație ar putea fi generate de războiul din țara vecină spune expertul: „reieșind din faptul că există problemele acestea cu bombardarea porturilor de pe Dunăre, închiderea Greyville-ului creează anumite frici, mai ales la amatorii de corăbii și ele se răsfrîng asupra prețului la logistică și, respectiv, crescînd prețurile la logistică, se micșorează prețurile la producători”.

0
0
2
6
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?