Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Pierderile Transnistriei în urma achitării taxei vamale către Moldova

9 ian. 12:15   Economie
4257 0

La moment este imposibil de estimat cu exactitate valoarea prejudiciului întreprinderilor transnistrene în urma plății taxei vamale către Moldova, dar este evident că este vorba de zeci de milioane de dolari anual.

Despre acest lucru a fost declarat de liderul autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, într-un interviu acordat agenției ruse de știri TASS.

El a menționat că impunerea taxei vamale pentru agenții economici transnistreni este o problemă fundamental nouă în procesul de reglementare a conflictului de pe Nistru, deoarece întreprinderile transnistrene nu au plătit niciodată în istorie taxe vamale în bugetul Moldovei.

"Încă nu am primit nicio explicație nici din partea Guvernului Republicii Moldova, nici din partea reprezentantului politic. Există o încălcare grosolană a acordurilor procesului de negociere, a principiilor bunăvoinței, consecvenței în dialog și inadmisibilității măsurilor unilaterale care înrăutățesc situația uneia dintre părți. Transnistria nu numai că nu a fost informată în prealabil despre planurile de a impune noi plăți la bugetul Republicii Moldova, dimpotrivă, Chișinăul și mediatorii, inclusiv Misiunea OSCE, au dat asigurări prin diverse canale că de la 1 ianuarie 2024 nu vor fi percepute taxele vamale", a declarat Vadim Krasnoselski.

Potrivit lui, la moment este imposibil de estimat suma exactă a prejudiciului adus întreprinderilor transnistrene din cauza achitării taxelor vamale către Moldova, dar este evident că este vorba de zeci de milioane de dolari anual.


Îndeosebi, acest lucru va afecta prețurile la mărfurile importate, provocînd o presiune inflaționistă și o scădere a puterii de cumpărare.

"Fără îndoială, acest lucru va fi urmat de reacția societății și a autorităților. De mai mulți ani, Transnistria cheamă Chișinăul la dialog, încercînd să evite tensiunile și războiul economic, însă Republica Moldova urmează insistent calea escaladării. Și Moldova este cea care poartă responsabilitatea pentru consecințele ulterioare inevitabile ", a declarat liderul autoproclamatei RMN.

După cum s-a anunțat anterior, toți agenții economici din Republica Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreană, care nu au relații fiscale cu sistemul bugetar al acesteia - vor achita taxe vamale pe principii generale.

Serviciul Vamal a informat că din 1 ianuarie 2024, odată cu intrarea în vigoare a Codului vamal al Republicii Moldova, toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, vor achita taxa vamală pe principii generale, ținând cont de preferințele acordate în conformitate cu tratatele și acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.

Codul vamal nr. 95/2021 substituie Codul vamal nr.1149/2000, Legea cu privire la tariful vamal și Legea cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice.

Astfel, scutirile care erau introduse prin Art. 4 alin (6) din Legea nr.1380/1997 cu privire la tariful vamal, și anume „Operațiunile de import-export efectuate de către agenții economici aflați pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar se realizează în modul aprobat de Guvern”, au fost abrogate.

În rezultat, în scopul asigurării principiului de echitate pentru toți reprezentanții mediului de afaceri din Republica Moldova, taxa vamală urmează a fi percepută în baza Legii nr.172/2014 privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor.

19
3
2
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?