X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Piaţa imobiliară din Moldova, în declin. Explicațiile specialiștilor

11 iul. 2020,, 17:45   Economie
4428 0

După o dezvoltare considerabilă în ultimii doi ani, piaţa imobiliară s-a prăbuşit cu aproape 40 la sută în al doilea trimestru din 2020.

Analiza făcută de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul" arată că principalul motiv a fost pandemia de coronavirus. Din aprilie pînă în iunie, s-au vîndut în jur de 4 100 de apartamente, scrie publika.md.

Expertul economic Veaceslav Ioniţă susţine că situaţia a revenit la valorile de dinainte de boomul din 2018-2019, cînd au fost aproape 30 de mii de tranzacţii cu apartamente, un record absolut pentru Moldova.

Experţii imobiliari confirmă că anul trecut au înregistrat un record de vînzări datorită programului "Prima Casă".

"Într-adevăr, cei care aveau nevoie de o locuinţă, dar nu aveau posibilitatea de a cumpăra au văzut un sprijin în aceste creditări şi au reuşit să cumpere o locuinţă. Astfel, în anii trecuţi s-a observat o creştere în acest sens. Dar, repet, piaţa imobiliară din Moldova are anume graniţe, aşa că acest fenomen este urmat de o cădere", a afirmat expertul imobiliar, Serghei Ciutac.


Pandemia declanşată în martie a afectat economia. În lipsa unor venituri stabile, oamenii au evitat să mai ia credite. Potrivit IDIS "Viitorul", în trimestrul doi al acestui an, moldovenii au cumpărat doar 1 200 de apartamente prin ipotecă, de peste două ori mai puţine decît în aceeaşi perioadă a anului trecut. Piaţa a ajuns astfel la minimul ultimilor patru ani scrie Veaceslav Ioniţă în analiza sa.

Agenţii imobiliari găsesc acum din ce în ce mai greu cumpărători.

"Acum, oricum, există o anumită capacitate de piaţă. Din cauza situaţiei provocate de pandemie, a scăzut cererea de cumpărare, tranzacţiile s-au făcut mai greu", a menţionat expertul imobiliar, Serghei Ciutac.

Pe de altă parte, reducerea cererii a dus la scăderea preţurilor pentru apartamente. Potrivit analizei făcute de Veaceslav Ioniţă, în Chişinău, valoarea apartamentelor s-a redus cu 4,5 procente faţă de al doilea trimestru al anului trecut iar media e acum de 509 euro pe metru pătrat.

Studiul a fost făcut pe baza datelor Băncii Naţionale, ale Biroului Naţional de Statistică şi ale unei Burse Imobiliare din ţară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?