X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499

Oferta redusă de apartamente scumpește locuințele din Chișinău

3 ian. 08:00   Capitala
2996 0

Anul trecut, prețurile la apartamente în capitală au crescut, în medie, cu 10 la sută, iar experții cred că tendința se va menține și în acest an. Agenții imobiliari susțin că au cu mult mai puține locuințe în vînzare, semn că e perioada în care mai mulți cumpără decît vînd.

Agenția Servicii Publice încă nu a prezentat numărul tranzacțiilor pentru tot anul trecut, dar în nouă luni ale anului, în municipiul Chișinău, au fost înregistrate aproape 10.600 de contracte de vînzare-cumpărare.

Agenții imobiliari spun că pe site-urile de anunțuri sînt cu mult mai puțin oferte de vînzare, față de anii trecuți. În aceste condiții, o bună parte dintre apartamentele noi se vînd atunci cînd dezvoltatorul pune temelia. Constructorii spun că au simțit o înviorare mai ales în a doua jumătate a anului trecut, notează Noi.md cu referire la tv8.

„În 2023, apartamentele s-au scumpit în medie cu zece procente. Specialiștii din domeniul imobiliar susțin că, odată ce o ofertă mare de locuințe noi nu poate apărea peste noapte, prețurile vor continua să se majoreze cam în același ritm și în 2024. Asta deoarece complexele mari care sînt acum în construcție vor fi gata peste un an sau chiar doi”.

Agenții imobiliari mai susțin că există mai multe fenomene ce vor menține tendința de scumpire a locuințelor din capitală, iar printre cele mai evidente sînt creșterea prețurilor pentru chirii și reducerea ratelor pentru creditele ipotecare.


Datele Biroului Național de Statistică arată că în primele nouă luni ale anului curent, volumul construcțiilor rezidențiale au scăzut cu 18%.

În Chișinău, prețul unui metru pătrat de spațiu locativ variază, în medie, între 900 și 1000 de euro pentru apartamente în blocuri vechi. Locuințele din blocuri noi costă aproximativ 1000-1200 de euro pentru fiecare metru pătrat, dar pînă să treci în casă nouă e nevoie de investiții suplimentare pentru reparație.

1
1
1
4
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?