X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Petrolul se ieftinește pentru a patra zi la rînd

13 oct. 2022,, 12:00   Economie
1398 0

Prețurile petrolului în ziua de joi, 13 octombrie, sînt în scădere pentru a patra zi consecutiv. Petrolul devine mai ieftin pe fondul slăbirii perspectivelor pentru cererea globală. Informația vine din partea RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 0,1%, pînă la 92,38 dolari pe baril. Petrolul American West Texas Intermediate a scăzut cu 0,2%, pînă la 87,06 dolari pe baril.

Atît OPEC, cît și Departamentul de Energie al SUA și-au redus previziunile privind cererea, în timp ce focarul de COVID-19 din China a ridicat noi preocupări privind cererea celui mai mare importator de țiței din lume.

„Riscul de creștere a fost din nou în centrul atenției pentru prețurile petrolului săptămîna aceasta, deoarece entuziasmul inițial pentru reducerile de producție OPEC+ sa dovedit de scurtă durată, iar creșterea pare să se estompeze”, a declarat Jun Rong Yip, strateg de piață la IG.

În timp ce reducerile de producție OPEC+ ar putea oferi un nivel minim pentru prețul petrolului, potențialul de creștere poate părea limitat, a spus el.
Săptămîna trecută, un grup de producători format din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliați, inclusiv Rusia (OPEC+), au crescut prețurile acceptînd să reducă livrările cu 2 milioane bpd.


Dar OPEC și-a redus previziunile de creștere a cererii pentru acest an cu 460.000 la 2,64 milioane bpd miercuri, invocînd reluarea măsurilor de reducere a răspîndirii COVID-19 în China și a inflației ridicate.

„Temerile legate de cerere și îngrijorările sporite ale ofertei sînt probabil să susțină volatilitatea prețurilor mărfurilor”, au spus analiștii de la ANZ Research.

Departamentul de Energie al SUA și-a redus așteptările atît pentru producție, cît și pentru cererea în SUA și în întreaga lume. Consumul din SUA este acum așteptat să crească cu doar 0,9% în 2023, comparativ cu prognoza anterioară de creștere de 1,7%.

Departamentul prognozează o creștere a consumului global de doar 1,5%, comparativ cu prognoza anterioară de 2%.

Piața energiei este, de asemenea, sub presiunea dolarului american, care s-a consolidat în general, inclusiv față de monedele cu randament scăzut, cum ar fi yenul.

Angajamentul Rezervei Federale de a continua creșterea ratelor dobînzilor pentru a reduce inflația ridicată a sporit randamentele, făcînd moneda SUA mai atractivă pentru investitorii străini.

Amintim că secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a propus stabilirea unui plafon de preț pentru petrolul rusesc la 60 de dolari pe baril.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?