Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Octavian Armașu răspunde la întrebarea Noi.md

19 dec. 2020,, 14:50   Economie
11064 1

În cadrul interviului de sfîrșit de ani, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a răspuns la întrebarea Noi.md.

Cum poate fi utilizată o parte din rezervele valutare ale statului care depășesc volumul suficient pentru menținerea stabilității financiare și macroeconomice în Republica Moldova, inclusiv în perioada crizelor mondiale, pentru creditarea statului și a businessului în scopul achiziționării de echipamente, materiale, servicii și tehnologii străine, promovării exporturilor?

”Activele oficiale de rezervă sunt activele disponibile în orice moment și gestionate de autoritatea monetară pentru susținerea balanței de plăți și, după caz, reglarea dezechilibrelor acesteia, pentru menținerea încrederii în moneda națională și în economia națională în general. Conform Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, BNM păstrează și gestionează rezervele valutare ale statului și le menține la un nivel adecvat pentru realizarea politicii monetare și valutare ale statului.

În procesul de gestionare a rezervelor valutare, prioritatea BNM este de a asigura un grad înalt de siguranță și de lichiditate a investițiilor. Structura pe instrumente a rezervelor este aliniată practicilor prudente de gestionare recunoscute pe plan mondial, aplicate și de alte bănci centrale. Acest fapt asigură o expunere redusă la riscul de credit și cel de lichiditate. Păstrarea unei cote semnificative a rezervelor pe conturi overnight la bănci centrale, dar și investițiile în instrumente financiare lichide asigură accesul imediat la mijloace financiare în caz de necesitate de a interveni în piață în scopul atenuării fluctuațiilor excesive ale cursului de schimb.

La momentul de față, se atestă un grad înalt de adecvare a rezervelor valutare și avem un exces de rezerve. Acest fapt vorbește despre reziliența unei economii la situații de criză și este un semnal pozitiv pentru investitorii străini și creditorii externi.


De la începutul lunii martie și până la începutul lunii noiembrie, activele oficiale de rezervă au crescut cu puțin peste 500 milioane dolari SUA, iar debursările sub formă de asistență financiară externă ieftină, majoritare de la FMI, explică aproape 50% din această creștere.

Activele oficiale de rezervă includ, de asemenea, mijloacele de pe conturile Ministerului Finanțelor obținute sub formă de asistență financiară externă (credite și granturi). Ministerul Finanțelor utilizează liber aceste mijloace, inclusiv după conversia în moneda națională, pentru cheltuieli bugetare și derularea proiectelor investiționale.

Creditarea statului sau a businessului este asigurată de instituțiile financiare bancare și nebancare. BNM a asigurat un nivel înalt de lichidități în bănci, anume pentru a crea condiții pentru creditarea businessului și a Ministerului Finanțelor. Aceste lichidități au fost create inclusiv prin majorarea rezervelor valutare. Astfel, se asigură echilibrul macromonetar și se creează condiții pentru creditarea economiei. De menționat că Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei interzice acordarea creditelor statului de către BNM”, a spus Armașu.

De menționat că la adresa guvernatorului au fost trimite 6 întrebări:

1. Care ar trebui să fie nivelul de monetizare a economiei unui stat în curs de dezvoltare, cum este Republica Moldova, pentru ca acest stat să se poată dezvolta?

2. Care este, totuși, mărimea rezervelor valutare-de aur, suficientă pentru menținerea stabilității financiare și macro-economice în RM, inclusiv în perioada crizelor mondiale?

3. Cum poate fi utilizată o parte din rezervele care depășesc cifra menționată în p. 2 pentru creditarea statului și a businessului în scopul achiziționării de echipamente, materiale, servicii și tehnologii străine, promovării exporturilor. Poate ar trebui să nu utilizăm rezervele, ci să le folosim în calitate de "pernă de asigurare" pentru a spori semnificativ volumul masei monetare în economie, aducîndu-l pînă la indicatorii țărilor din Europa Occidentală?

4. Care sînt parametrii creditării în lei a businessului moldovenesc și a familiilor care sînt capabili să formeze "finanțarea dezvoltării"?

5. Ce trebuie de întreprins pentru ca companiile moldovenești să aibă acces la credite bancare în lei, care să satisfacă condițiile "finanțării dezvoltării"?

6. Ce trebuie de făcut pentru ca familiile moldovenești să aibă acces la credite ipotecare în lei, care să satisfacă condițiile "finanțării dezvoltării"?

Redacția Noi.md rămîne în așteptarea răspunsului și la întrebările rămase.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?