AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Cazul Dodon stiri: 49
Cazul Șor stiri: 403
Criza energetică stiri: 744

Moldova își dorește reluarea rapidă a circulației trenurilor către Rusia (DOC)

24 ian. 15:59 (reactualizat 25 ian. 03:15)   Economie
2989

Feroviarii din Moldova speră la reluarea cît mai grabnică a circulației trenurilor către Rusia, în tranzit prin Ucraina.

În special, după cum a aflat Noi.md din surse informate, încă la sfârșitul lunii decembrie 2021 Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Moldovei a trimis în mod repetat o scrisoare prin canale diplomatice prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe către Ministerul Transporturilor al Federației Ruse solicitarea de a examina posibilitatea deschiderii legăturii feroviare internaționale de pasageri între țările noastre, folosind toate măsurile de precauție și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și regulilor naționale, inclusiv dezinfectarea, punerea în aplicare a măsurilor cuprinzătoare privind respectarea siguranței epidemiologice și asigurarea distanței sociale în transportul feroviar.

În special, scrisoarea adresată ministrului Transporturilor din Rusia, Vitalii Saveliev, a fost semnată de Secretarul de Stat pentru Infrastructură și Dezvoltare Regională, Lilia Dabija, menționînd că Ministerul moldovenesc al Transporturilor ar fi recunoscător pentru informarea cît mai curînd posibil despre disponibilitatea Federației Ruse de a deschide cît mai degrabă granița pentru transportul feroviar internațional de pasageri în conformitate cu cerințele epidemiologice pentru pasagerii trenurilor care circulă între Moldova și Federația Rusă.

În prezent, au fost reluate serviciile de transport aerian și rutier între Rusia și Moldova, dar legătura feroviară este închisă.

Avînd în vedere cererea mare pentru direcția rusă în rîndul moldovenilor, precum și faptul că pregătirea pentru reluarea rutelor feroviare poate dura cel puțin trei luni pentru planificarea transportului de vară, Chișinăul speră să primească un răspuns în viitorul apropiat.


Reamintim că din 12 decembrie 2021 a fost reluată circulația trenului Chișinău-București. Și din 28 august 2021 circulă și trenul Chișinău-Odessa, dar cursa este efectuată de partea ucraineană cu trenurile care aparțin căii ferate ucrainene (Ukrzaliznytsia). Se planifică ca pe această rută să circule și trenul diesel modernizat al Căii Ferate din Moldova.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În opinia dvs., ce ar trebui de întreprins în prezent pentru a asigura cel mai eficient autoapărarea Republicii Moldova?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав