X 

Ministrul Finanțelor respinge inițiativa opoziției privind reducerea TVA

26 mar. 2022,, 10:30   Economie
2701 0

Inițiativa privind reducerea accizei și a TVA pentru produsele petroliere anunțată de opoziția parlamentară nu este viabilă din punct de vedere economic și este țintită spre persoanele care acceptă o abordare populistă.

O spune ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi, potrivit căruia reducerea accizei și a TVA va crea un dezechilibru între veniturile și cheltuielile țării. De asemenea, ministrul finanțelor spune că, în curînd, în Parlament urmează a fi dezbătut proiectul rectificării bugetului de stat, întrucît este planificată o majorare a deficitului bugetar cu cel puțin 6 miliarde de lei, notează IPN.

Ministrul Finanțelor nu privește cu ochi buni inițiativa Blocului Comuniștilor și Socialiștilor prin care este propusă reducerea accizelor la carburanți cu 50% și anularea TVA la importul acestora. Ministrul califică proiectul drept unul populist, care ar reduce din veniturile acumulate la bugetul de stat.

„Dacă reducem acciza sau TVA la produsele petroliere, de reduceri vor beneficia și cei care-și permit să achite 30 de lei litrul. Eu sînt adeptul ajutorului țintit, altfel orice reducere a unei cheltuieli presupune și o reducere a unui beneficiu. Dacă reducem astăzi din orice sursă de venit, în același moment trebuie să spun ce scad de la cheltuieli. Scad de la compensații, salarii? Opoziția este cea care spune că reducem taxele și tot opoziția cere majorarea salariilor. Asta nu asigură echilibru. Sunt niște solicitări doar pentru a veni cu propuneri, care nu sînt fundamentate, economic nu sînt viabile și sînt țintite pentru persoanele care acceptă o abordare populistă”, a spus Dumitru Budinaschi, în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

De asemenea, ministrul spune că luna viitoare pe masa Parlamentului va ajunge proiectul rectificării bugetului de stat pentru anul 2022. Dumitru Budianschi spune că războiul din Ucraina a lovit dur în economia Republicii Moldova, a majorat brusc cheltuielile și a redus din venituri. Astfel, deficitul bugetar, planificat anul trecut la 15 miliarde de lei, ar urma să crească cu, cel puțin, 6 miliarde de lei.


„Am avut multiple necesități suplimentare pe partea de cheltuieli, ne-am confruntat cu criza energetică, am venit cu indexarea pensiei, criza refugiaților. Toate aceste aspecte ne duc la sporirea deficitului cu încă 6-7 miliarde de lei. Partenerii noștri au fost foarte receptivi, FMI a inițiat revizuirea programului, vom avea o actualizare a programului semnat anul trecut. Acest deficit planificăm să fie acoperit în întregime din împrumuturi și din granturi”, a mai spus ministrul finanțelor.

Acum două zile, Parlamentul European a aprobat asistența macrofinanciară promisă anterior Republicii Moldova în valoare de 150 de milioane de euro. Banii vor fi acordați în trei tranșe și urmează să fie utilizați în calitate de suport bugetar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?