X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

S-a aflat cînd CC se va pronunța asupra ”constituționalității” rabursării TVA-ului în bugetul Găgăuziei

23 feb. 08:01   Societate
2738 0

Decizie în suspans. După cîteva ședințe de examinare, Curtea Constituțională a anunțat amînarea pentru 5 martie a deliberărilor privind „constituționalitatea” modificărilor la Codul Fiscal, care vizează rambursarea TVA-ului din bugetul Găgăuziei. Motivul ar fi „complexității cauzei”. Totodată, Curtea a decis suspendarea acțiunii legii pînă la soluționarea cauzei în fond.

După cîteva ședințe de examinare și cîteva ore de deliberare, la pachet cu proteste și contraproteste, Curtea Constituțională nu s-a pronunțat nici azi asupra a „constituționalității” modificării Codului Fiscal, prin care restituirea TVA-ul către companiile din Găgăuzia se va face din bugetul Autonomiei, notează Noi.md cu referire la tv8.

„Avînd în vedere complexitatea cauzei, Curtea Constituțională decide: Se dispune amînarea deliberării pentru data de 5 martie 2024, ora 14:00. Se suspendă acțiunea articolului 6, alineatul 11 din Codul Fiscal (...) pînă la soluționarea cauzei în fond”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.

Amintim că, din noiembrie anul trecut, prin decizia Parlamentului, Găgăuzia este obligată să ramburseze impozitele către agenții economici din regiune, din bugetul local și nu din cel național, așa cum s-a procedat pînă acum. Autorii legii, deputații PAS, au declarat că inițiativa legislativă vine să asigure respectarea principiului echității fiscale între localitățile țării. Proiectul a fost criticat de bașcana Evghenia Guțul, dar și de aleșii din Adunarea Populară din Găgăuzia, care s-au arătat supărați de decizia guvernării de a le tăia din buget.

Prima audiere în acest caz a avut loc pe 5 februarie. Autorii plîngerii consideră „neconstituțională” modificarea Codului Fiscal, întrucît, în opinia lor, înainte de a lua în considerare modificarea, nu au efectuat suficiente consultări și nu au evaluat toate riscurile.

2
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?