Pentru luna aprilie, creșterea prețului cepei pe piața moldovenească este un fenomen sezonier normal. Este surprinzător faptul că, în condițiile "crizei europene a cepei", următoarea creștere a prețurilor pentru acest produs în Moldova a început abia acum, dar nu din primele zile ale lunii—ca, de exemplu, în Ucraina, Georgia și alte țări monitorizate de EastFruit.
Mai mult, de la mijlocul lunii martie, prețurile cu ridicata ale cepei în Moldova au scăzut (deși, anterior, au atins un maxim istoric de 17 lei/kg, 0,91 dolari/kg).
Analiștii EastFruit consideră că ieftinirea cepei în a doua jumătate a lunii a fost cauzată de trei factori principali.În primul rînd, majoritatea consumatorilor moldoveni nu erau pregătiți psihologic să plătească un preț atît de ridicat pentru o legumă obișnuită inclusă în alimentația zilnică.
În al doilea rînd, cumpărătorul – atît comerciantul angro, cît și omul simplu - nu era pregătit să plătească atît de mult pentru un produs de calitate scăzută rămas în depozitele producătorilor agricoli locali.
În al treilea rând, în martie, pe piața moldovenească a apărut ceapa egipteană– de asemenea, de calitate scăzută și în cantități mici, dar ca factor de presiune asupra situației prețurilor, acest produs a funcționat.
Adăuga comentariu