X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

În fiecare an, aproximativ 1,8 miliarde de dolari ajung în R. Moldova prin scheme ilicite de comerț

23 sep. 2023,, 15:20   Economie
10081 0

Anual, aproximativ 1,8 miliarde de dolari ajung în Republica Moldova prin intermediul schemelor ilicite de comerț, potrivit unei analize efectuate de economistul Veaceslav Ioniță. De asemenea, acesta susține că peste 500 de milioane de dolari ies din țară prin intermediul achizițiilor la preț exagerat. Pentru a dezvolta un sistem durabil, eficient și transparent, autoritățile de resort au elaborat un program național al achizițiilor publice pentru anii 2023-2026.

Estimările expertului economic Veaceslav Ioniță, relevă că din 2009 pînă în 2018, aproximativ 20% din volumul comerțului internațional al Republicii Moldova a fost alcătuit din fluxuri ilicite. În acest an, suma ar ajunge la aproximativ 1,8 miliarde de dolari, dintre care un miliard reprezintă intrările ilegale de bani, iar 700 de milioane – ieșirile. Veaceslav Ioniță susține că din totalul celor 700 de milioane de dolari care ies ilegal din țară, peste 500 de milioane sînt prin intermediul achizițiilor la preț exagerat, inclusiv cu utilizarea companiilor off-shore, transmite radiomoldova.

„În acest an vor ieși ilicit, prin facturi exagerate, la procurările de bunuri importate undeva 550 de milioane de dolari. Imaginați-vă persoanele care participă la achizițiile publică fie de motorină, fie de gaz, procură la un preț cu mult mai mare decît costă el, la producător se duce suma corectă, iar restul, diferența de 10, 20, 30 de milioane de dolari, depinde de la caz la caz, rămîne în off-shore. După aceasta, e clar, unii merg iaht, alții merg pentru casă în Viena, dar unii trebuie aduși înapoi acasă. Păi banii se aduc prin altă schemă, prin suprafactura la mărfurile exportate. 550 de milioane de dolari anual ies din țara noastră doar pe o singură poziție”, a remarcat economistul.

Pentru a dezvolta un sistem durabil, transparent și eficient a fost elaborat Programul Național de dezvoltare a achizițiilor publice. Acesta este centrat pe excluderea riscurilor de fraudă, astfel încît achizițiile să aducă valoare pentru bani, a explicat la Radio Moldova, secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, Vladimir Arachelov. El a remarcat necesitatea unor proceduri de achiziție diversificate și dezvoltarea capacităților de monitorizare a acestora.

„Noi cunoaștem aceste probleme și deficiențe ale sistemului și acest program nemijlocit răspunde la aceste întrebări pe diferite dimensiuni. Prima dimensiune este acel proces de planificare strategică și integrarea procesului în procesul de planificare strategică a achizițiilor ca să avem și acele achiziții strategice, să avem și acele achiziții planificate corect, cu documentație corectă, ca prin procesul de planificare să excludem acele riscuri în care documentația este necalitativă, favorabilă unei sau altei instituții, ca aceste proceduri să fie desfășurate într-o manieră corectă și într-o manieră legală”, explicat secretarul de stat.


Potrivit unei analize efectuate de experta în domeniu, Diana Enachi, volumul achizițiilor publice pe parcursul anului trecut, a crescut cu peste 60 la sută comparativ cu 2021. Respectiv, anul trecut autoritățile publice din Republica Moldova au cheltuit aproximativ 14 miliarde de lei pentru achiziții, cu 5 miliarde de lei mai mult comparativ cu anul 2021.

0
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?