COVID-19 în MOLDOVA

Gazul rusesc ar putea fi livrat în Moldova prin trei modalități de alternativă

Gazul rusesc ar putea fi livrat în Moldova prin trei modalități de alternativă

Moldovagaz și Gazprom sînt gata să șemneze în curînd contractul de furnizare a gazelor naturale în Moldova cu trei ani - pînă în 2022, precum și au convenit să-l livreze prin trei modalități de alternativă.

Despre acest lucru s-a discutat în cadrul unei întrevederi de lucru pe care președintele Moldovei, Igor Dodon, a organizat-o împreună cu președintele Consiliului de Administrație al SA Moldovagaz, Vadim Ceban, transmite Noi.md.

În cadrul dialogului, șeful statului a fost informat că SA ,,Moldovagaz” și SAP „Gazprom” au ajuns la o înțelegere și sînt gata să semneze, în cel mai scut timp, anexele la Contractul de furnizare și Contractul de transport de gaze naturale în vigoare. În prezent, experții părților coordonează anexele de prelungire a contractului actual pentru un termen de 3 ani.


După cum s-a menționat, înainte de semnarea contractului cu SAP ,,Gazprom”, pentru a asigura furnizarea fiabilă a gazelor naturale, SA ,,Moldovagaz” are nevoie ca 3 documente importante să fie coordonate, aprobate și semnate de organele ei de conducere: Contractul de furnizare de gaze naturale; Contractul de transportare prin teritoriul Ucrainei a gazelor naturale, care urmează a fi semnat cu transportatorul ucrainean; Contractul de interconexiune (Interconecction Agreement) pentru punctele Alexeevca, Grebeniki, Căușeni pentru operatorul mixt ucrainean și Acordul tehnic pentru balanța mixtă la Stația de Măsurare Gaze SMG Căușeni și SMG Orlovka, între operatorii Ucrainei și ai Republicii Moldova.

S-a menționat că în perioada septembrie-octombrie 2019, SA ,,Moldovagaz” a coordonat cu SAP ,,Gazprom” prelungirea contractului în vigoare pentru perioada 2020-2022. Contractul prevede condițiile furnizării gazelor naturale pentru consumatorii Republicii Moldova prin 3 modalități de alternativă: la hotar cu Federația Rusă și Ucraina (Stația de Măsurare Gaze (SMG Sudja, SMG Valuiki), la hotar cu România și Ucraina (SMG Isaccea și SMG Orlovka), în alte puncte de intrare în sistemul de gaze al Ucrainei, prin culoarul transbalcanic, la hotarul de vest cu țările UE.

Mîine, 12 noiembrie 2019 reprezentanții SA ,,Moldovagaz” împreună cu reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova se vor deplasa la SMG Isaccea, SMG Orlovka și la Negru Vodă pentru a se întîlni cu partenerii săi din România și Ucraina. Vadim Ceban a menționat că S.A. ,,Moldovagaz” este pregătită să recepționeze circa 12,4 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, după ultimele activități pe care le-a desfășurat în comun cu operatorii de transport gaze din Bulgaria, România, Ucraina și Republica Moldova. Partea română și partea ucraineană deja au confirmat oficial despre finalizarea tuturor lucrărilor.

În cadrul discuției președintele a reiterat că prioritatea de bază a autorităților este să evite problemele legate de aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze naturale. În cazul sistării tranzitului gazelor prin teritoriul Ucrainei, începînd cu 1 ianuarie 2020 vom examina și alte variante de transportare.

Vadim Ceban a dat asigurări că Republica Moldova nu va avea dificultăți în acest sens.

Totodată, șeful statului și-a exprimat disponibilitatea de a se implica la nivel politic și de a purta discuții cu conducerea Federației Ruse, României și a Ucrainei în cazul apariției unor eventuale probleme.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load