Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Fermierii moldoveni s-au întors în cîmp după proteste

2 iul. 2023,, 11:30   Economie
3088 0

După două săptămîni de proteste, fermierii moldoveni s-au întors în cîmp. Au adus înapoi utilaje agricole și au început să recolteze cereale.

Ce-I drept, recoltarea va dura mai mult decît de obicei din cauza lipsei șoferilor de tractor și a problemelor cu achiziționarea de combustibil. Multe gospodării sînt în pragul falimentului, relatează mir24.tv.

În cooperativa agricolă a satului Sărata-Galbenă se culege orz. Anul acesta se planifică recoltarea pînă la cinci tone la hectar. Suprafețele sînt mari, dar nu sînt destui lucrători.

„Avem 140 de angajați și cîndva aici era o fermă colectivă mare și erau peste un milion de muncitori. Acum părăsesc acest domeniu. Vor salarii mai mari, dar am fi bucuroși să le dăm, dar nu putem. Doar pensionarii lucrează. Dacă pleacă, nu va fi nimeni care să muncească”, a spus Ştefan Vlas, preşedintele cooperativei agricole.

„Recoltăm de la 25-30 de hectare pe zi. Iar consumul este mai economisitor decît la tractoarele sovietice - 15 litri la hectar. Motorina este acum scumpă, așa că eficiența este la îndemînă”, a spus Ion Badea, proprietarul combinei.


Nu toate gospodăriile agricole pot cumpăra astăzi astfel de combine. Peste 500 de întreprinderi agricole sînt blocate de împrumuturi. Împrumuturile trebuiau luate de urgență acum un an: apoi piesele de schimb și combustibilul și-au dublat prețul, iar odată cu ele - și costul cîmpurilor de prelucrare.
„Ulei de motor, semințe, îngrășăminte, piese pentru mașini – totul a crescut în preț. Cît investim, doar noi știm. Și există puține venituri. Produsele cultivate atît de greu trebuie vîndute pentru un ban”, s-a plîns Ivan Guleac, operatorul de mașini.

Prețurile cerealelor în Moldova s-au prăbușit brusc în această primăvară. Motivul este importul de materii prime ucrainene ieftine. Fermierii au cerut autorităților suspendarea importurilor. Cu toate acestea, guvernul nu a impus nicio restricție. Fermierii sînt nevoiți să vîndă recolta de anul acesta la un preț de două ori mai mic decît cel de anul trecut.

„Nu vor acoperi nici măcar o parte din costuri. Să mai așteptăm puțin, poate vor ridica macar puțin. Avem depozite unde pot fi depozitate cereale. Dar o parte va trebui totuși vîndută direct din cîmp la un preț mai mic. Trebuie să continuăm să muncim, să cumpărăm combustibil, să plătim salarii. Chiar și acum a trebuit să împrumut combustibil pentru munca de cîmp”, a explicat Ștefan Vlas.

Fermierii caută compensații suplimentare de la autorități și rambursarea datoriilor la subvenții. Și-au înaintat revendicările în timpul protestelor, care au durat două săptămîni. După negocieri, producătorii agricoli au dat timp autorităților pînă la 1 august.

„Dacă vom fi înșelați sau vor promite, dar nu vor îndeplini, cred, de îndată ce începe recoltarea primei grupe și va fi pauză, reacția nu va fi doar 300-400 de fermieri care vor aduce 200 de tractoare. Reacția va fi mult mai dură”, a declarat Alexandru Slusari, directorul executiv al Asociației Puterea Fermierilor.

Între timp, fermierii continuă să lucreze în cîmp și să caute piețe. Orzul este urmat de recoltarea rapiței și a grîului.

Potrivit prognozelor Ministerului Agriculturii, recolta de cereale va fi mai bogată decît anul trecut. Cu toate acestea, acest lucru nu va afecta prețurile în niciun fel. Vor rămîne la fel. Agenția îndeamnă producătorii agricoli să-și vîndă produsele cît mai curînd posibil pentru a nu rămîne în depozite.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?