Decizia de politică monetară a BNM: Ce se întîmplă cu ratele de bază

Decizia de politică monetară a BNM: Ce se întîmplă cu ratele de bază

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, pe 14 martie 2019, cu vot unanim, să mențină neschimbate valorile principalelor instrumente de politică monetară. 


Astfel, este menținută rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6,5% anual. În același timp, se mențin ratele de dobîndă la creditele overnight la nivelul actual de 9,5% anual și la depozitele overnight la nivelul actual de 3,5% anual. La fel,  se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 42,5% din baza de calcul.


Totodată,  se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14,0% din baza de calcul.


Decizia a fost luată reieșind din anticipările cu privire la mediul extern și evoluțiile recente din economia națională.


În luna februarie, inflația anuală (2.4%) a evoluat conform așteptărilor. Unele evenimente denotă probabilitatea unei evoluții inferioare a inflației pe termen scurt, dar superioare, începînd cu ultimul trimestru al anului curent.


Principalii factori ce influențează perspectivele inflației pe termen scurt sînt condițiile meteorologice favorabile  care au determinat și o evoluție mai temperată a prețurilor la produsele alimentare. În același timp, pentru anul 2020 se conturează riscul unei evoluții ușor mai pronunțate a inflației, fiind generat de prețurile superioare la petrol, la produsele alimentare pe piețele internaționale, precum și a inflației de bază.
 


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load