Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

De unde are compania grecească DEPA gaze naturale pentru Moldova

14 sep. 2023,, 12:13 (reactualizat 14 sep. 2023,, 14:15)   Economie
14825 0

Compania grecească DEPA, care a cîștigat licitația pentru furnizarea de gaze naturale către Moldova, are un contract de furnizarea de gaze naturale de la Gazprom-pînă în 2026.

În special, în ianuarie 2022, Reuters a anunțat că compania grecească DEPA Commercial a semnat un acord de furnizare a gazelor naturale pe termen lung cu compania rusească Gazprom, care oferă condiții mai favorabile.

Contractul, care expiră în 2026, este rezultatul unor negocieri îndelungate cu Gazprom.
DEPA a declarat că contractul include "prețuri foarte competitive" în comparație cu prețurile europene la gaze începînd cu 2022.

DEPA nu a oferit mai multe detalii.

Un oficial, care cunoaște bine situația, a declarat că acordul prevede că prețul gazelor pentru DEPA va fi indexat la prețul de bază olandez TTF cu 80%, iar restul va fi indexat la prețul petrolului.


Anterior, directorul Energocom, Victor Bînzari, a menționat că Grecia este astăzi un centru strategic din punctul de vedere al surselor energetice disponibile. "Aici există un terminal de gaze naturale lichefiate, al doilea va fi gata pînă la sfîrșitul anului. Acest terminal primește gaze din mai multe puncte geografice, din Est, din SUA și Africa, iar prețurile sînt avantajoase", a spus el.

După cum s-a anunțat anterior, la 5 septembrie 2023, Energocom a organizat cu succes o nouă licitație de achiziție a gazelor naturale pentru a crește semnificativ securitatea aprovizionării cu gaze a Moldovei în sezonul rece 2023/2024.

Licitația a fost desfășurată pentru furnizarea volumelor de gaze naturale ce depășesc 100 mcm/1 TWh, destinate stocării, acoperind o parte semnificativă a aprovizionării pieței de gaze din Moldova în perioada de iarnă. Achiziția respectivă va fi acoperită din sursele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care a semnat un Acord de împrumut cu Guvernul R. Moldova.

Concursul a fost cîștigat de DEPA Commercial SA, care a prezentat cea mai competitivă ofertă.

Directorul DEPA Commercial SA, dl Konstantinos Xifaras, a declarat: „Rezultatul pozitiv al recentei licitații consolidează și mai mult parteneriatul deja puternic dintre cele două companii și confirmă intenția DEPA Commercial S.A. de a rămâne cel mai mare furnizor strategic al R. Moldova din Europa, contribuind la securitatea aprovizionării cu gaze naturale şi diversificarea surselor de aprovizionare pentru piaţa de gaze din R. Moldova”.

„Continuăm să consolidăm relația cu DEPA Commercial S.A., relație care ajută R. Moldova să-și sporească securitatea energetică și să-și diversifice sursele de aprovizionare cu resurse energetice”, a spus Victor Bînzari, Directorul SA Energocom.

Prețul gazelor naturale achiziționate de la DEPA Commercial nu este numit. "Combustibilul albastru" este achiziționat printr-un acord de împrumut de tip revolving de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în valoare de 300 de milioane de euro, care a fost alocat în două tranșe în cadrul proiectului "Fiabilitatea aprovizionării cu gaze naturale în Moldova” pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și crearea rezervelor strategice. Aceste fonduri au fost atrase anul trecut, au fost deja rambursate integral de către Energocom și, conform termenilor contractului, pot fi utilizate din nou.

Solicitat de Noi.md pentru un comentariu la telefon,Victor Bînzari, directorul general interimar al Energocom, a menționat că nu poate fi, deocamdată, anunțat prețul de achiziție al gazelor de la compania grecească DEPA Commercial S.A., întrucît acest fapt este o informație comercială confidențială. Iar după finalizarea tututor procedurilor de achiziție, Energocom va comunica detaliile cu privire la acest proces, care este unul complex, dar, potrivit directorul general interimar al întreprinderii, transparent și cu mulți observatori. În ceea ce privește condițiile împrumutului de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), din sursele căruia va fi acoperită achiziția respectivă de gaze, Victor Bînzari a specificat că acest credit presupune suma de 300 de milioane de euro, contractată încă în anul 2022 pentru realizarea Proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale” și utilizat pentru diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale și crearea stocurilor strategice.

6
2
1
3
51

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?