Cine a cîștigat licitația pentru achiziția de gaze naturale

13 sep. 17:15   Economie
4518 0

La 5 septembrie 2023, SA Energocom a desfășurat cu succes o nouă licitație de achiziție a gazelor naturale, care va spori semnificativ securitatea aprovizionării cu gaze a Republicii Moldova pe parcursul iernii 2023/2024.

Licitația a fost desfășurată pentru furnizarea volumelor de gaze naturale ce depășesc 100 mcm / 1 TWh, destinate stocării, acoperind o parte semnificativă a aprovizionării pieței de gaze din Moldova în perioada de iarnă. Achiziția respectivă va fi acoperită din sursele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care a semnat un Acord de împrumut cu Guvernul Republicii Moldova.

Cîștigătoare a licitației a fost desemnată DEPA Commercial S.A., depunînd cea mai competitivă ofertă dintre participanți.

Directorul DEPA Commercial S.A., dl Konstantinos Xifaras, a declarat: „Rezultatul pozitiv al recentei licitații consolidează și mai mult parteneriatul deja puternic dintre cele două companii și confirmă intenția DEPA Commercial S.A. de a rămîne cel mai mare furnizor strategic al Republicii Moldova din Europa, contribuind la securitatea aprovizionării cu gaze naturale şi diversificarea surselor de aprovizionare pentru piaţa de gaze din Republica Moldova”.

„Continuăm să consolidăm relația cu DEPA Commercial S.A., relație care ajută Republica Moldova să-și sporească securitatea energetică și să-și diversifice sursele de aprovizionare cu resurse energetice”, a spus Victor Bînzari, Directorul SA Energocom.


Prețul gazelor naturale achiziționate de la DEPA Commercial nu este numit. "Combustibilul albastru" este achiziționat printr-un acord de împrumut de tip revolving de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în valoare de 300 de milioane de euro, care a fost alocat în două tranșe în cadrul proiectului "Fiabilitatea aprovizionării cu gaze naturale în Moldova” pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și crearea rezervelor strategice. Aceste fonduri au fost atrase anul trecut, au fost deja rambursate integral de către Energocom și, conform termenilor contractului, pot fi utilizate din nou.

6
0
0
3
35

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?