X 
Preşedintele stiri: 4168

De ce falimentul unei companii petroliere a ajuns subiect de securitate a statului

11 aug. 13:00   Economie
6463 0

Intrarea de la finele lunii iulie 2024, în proces de insolvabilitate a companiei Tirex Petrol, care pînă în 2023 a fost una dintre cele mai mari jucători pe piaţa de produse petroliere din Republica Moldova a generat îngrijorare la Guvern.

În consecinţă subiectul a fost examinat în şedinţa Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, condus de premierul Dorin Recean, scrie Mold-Street.com

Vînzarea depozitelor petroliere nu va putea fi făcută fără acordul statului

Potrivit procesului verbal al şedinţei din 7 august, Consiliul a constatat că Tirex Petrol, aflată în procedură de insolvabilitate deţine "spaţii şi infrastructură critică de stocare în domeniul petrolier, care conform art. 4 al Legii 174/2021 privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea
statului, ce se încadrează, în domeniile de importanţă pentru securitatea statului”.

E vorba de depozite deţinute de Tirex Petrol, unde pot fi stocate cantităţi mari de produse petroliere. Or, în Republica Moldova puţine companii deţin astfel de depozite, iar cele deţinute de stat sînt relativ mici.


În consecinţă Consiliul a solicitat "notificarea companiei pentru a depune pachetul de documente în vederea solicitării aprobării prealabile pentru administratorul de insolvabilitate şi a părţilor în favoarea carora ar putea avea loc înstrăinarea de active vizate de Legea 774/2021".

Totodată Consiliul a decis că Secretarul (Agenţia Servicii Publice), în temeiul prevederilor articolului 11, alin. (2), din Legea privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului, în termen de 20 de zile, va înştiinţa Tirex Petrol, inclusiv administratorul de insolvabilitate „despre consecinţele juridice care survin conform art. 11, alin. (1), lit. a) şi art. 13 din Legea 174 din 2021 şi le va solicita prezentarea documentelor şi informaţiilor prevăzute în art. 7, alin. (2) din Legea 174/2021 în vederea aprobării investiţiei realizate”.

Altfel spus vînzarea depozitelor petroliere deţinute de Tirex Petrol nu va putea fi făcută fără o aprobare prealabilă din partea Guvernului, adică a Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională.

Amintim că la finele lunii iulie, instanța a constatat insolvabilitatea Tirex Petrol și a ridicat dreptul administratorului Alec Ignat (unul dintre beneficiarii finali ai companiei) de administrare a societăţii.

Administrator al insolvabilității a fost desemnat Dumitru Cucu, care a fost împuternicit de instanță de a prelua în posesie şi administrare, inclusiv prin executare silită, bunurile care fac parte din masa debitoare a Tirex Petrol, dar şi să verifice, să întocmească și să prezinte instanței de insolvabilitate, nu mai tîrziu de data de 1 octombrie 2024, tabelul definitiv al creanțelor.

Ședința de validare a creanțelor a fost stabilită pentru data de 8 noiembrie 2024. Mold-Street.com a scris anul trecut că Tirex Petrol se confruntă cu grave probleme financiare și a acumulat datorii de milioane, inclusiv la bugetul de stat, fiind nevoită să suspende activitatea celor aproximativ 80 de benzinării deținute.

Datele oficiale arată că in prezent Tirex Petrol are datorii de circa 37 milioane lei față de instituțiile bugetare, inclusiv 12 milioane lei față de bugetul asigurărilor sociale de stat și peste 10 milioane lei – față de bugetul de stat.

Recent Consiliul Concurenței a amendat șase companii petroliere din Republica Moldova, inclusiv Tirex Petrol, cu peste 480 milioane de lei pentru acord anticoncurențial:

  • Rompetrol Moldova SA – 191,8 milioane de lei;
  • Lukoil Moldova – 180,2 milioane de lei;
  • Petrom Moldova – 77,8 milioane de lei;
  • Bemol Retail – 29 milioane de lei;
  • Tirex Petrol – 1,5 milioane de lei.
  • Datario – 1,1 milioane de lei.

Anterior, Alec Ignat, unul dintre beneficiari, dar și administrator al Tirex Petrol, a dat vina pe politicile statului în domeniul prețurilor la produsele petroliere pentru situaţia creată. Tirex Petrol, altădată unul dintre primii trei jucători pe piața petrolieră din Moldova, a avut în 2019 o cotă de 7,16%, iar în 2020 – de 7,71%, arată raport confidențial de investigație pe piața produselor petroliere al Consiliului Concurenței, făcut public de două televiziuni din Republica Moldova.

1
0
0
5
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав