X 
Cutremure stiri: 501

Consiliul Concurenței, despre cazul întreprinderii Sumitomo

9 aug. 13:45   Economie
5766 0

Președintele Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu, a susținut o conferință de presă în care a oferit clarificări privind cazul întreprinderii „SE Bordnetze" (Sumitomo), notează Noi.md.

În 2015, compania internațională Sumitomo Electric Bordnetze, un investitor de renume, și-a manifestat interesul de a investi în Republica Moldova, alegînd municipiul Orhei pentru construirea unei uzine, fiind semnate mai multe acorduri.

"Acordurile prevedeau că SE Bordnetze va construi uzina, folosind propriile resurse financiare. Întreprinderea a ales o companie de construcții străină fără consultări prealabile cu Primăria Orhei, fără desfășurarea procedurilor competitive de achiziții publice, și a realizat toate lucrările conform propriilor cerințe. După finalizarea construcției, clădirea a fost înregistrată ca proprietate municipală și transmisă înapoi companiei în locațiune. În schimbul acestei investiții, compania SE Bordnetze a fost scutită de plata chiriei pentru imobilul utilizat pentru o perioadă de cîteva zeci de ani, cu scopul de a compensa costurile suportate pentru construcție {...} ".

În cadrul examinării dosarului, Consiliul Concurenței a recepționat de la părți un raport de evaluare de piață a clădirii, care a fost pregătit de un evaluator independent, la solicitarea întreprinderii, în procesul de pregătire a acordurilor cu Primăria Orhei. Conform acestei evaluări, valoarea de piață a clădirii era semnificativ mai mică decît valoarea investițiilor declarate de întreprindere.

"Prin urmare, diferența dintre valoarea scutirilor de plată pentru locațiune, calculate pe baza valorii declarate a investițiilor, și valoarea de piață a clădirii conform evaluării prezentate a fost considerată ca ajutor de stat. Acest ajutor nu a fost autorizat de către Consiliu înainte de încheierea acordurilor între Primăria Orhei și întreprindere, așa cum prevede legislația în vigoare. Prin urmare, ajutorul de stat a fost declarat ca fiind ilegal {...}".


Președintele Сonsiliului Concurenței a mai evidențiat faptul că instituția nu a aplicat nicio amendă întreprinderii SE Bordnetze.

"Contrar informațiilor vehiculate recent în spațiul public, suma de 268 milioane lei menționată în diverse surse nu reprezintă o amendă, ci constituie diferența dintre valoarea declarată a investițiilor, în limita căreia compania a fost scutită de achitarea chiriei, și valoarea de piață a clădirii, așa cum a fost determinată de evaluatorul independent. Această sumă reflectă valoarea ajutorului de stat neautorizat, nu o sancțiune aplicată de Consiliu.

În prezent, nu există nici o decizie a Consiliului cu privire la încasarea vreunei amenzi sau recuperarea oricăror sume de la întreprindere, iar declarațiile făcute în acest sens de diferite persoane în spațiul public sînt eronate sau chiar intenționat false {...} ".

Amintim că recent pe marginea cazului acestei întreprinderi, a existat și o dispută online între jurnalista Natalia Morari și Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării. În timp ce Natalia Morari a spus că înteprinderea ar avea amenda de 268 de milioane de lei și ar intenționa să plece din Moldova, Alaiba a comentat că aceste afirmații nu corespund realității.

1
2
1
4
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав