COVID-19 : VACCINAȚI 1 007 469  INFECTAȚI 417 369 (+5138)   TRATAȚI 373 179     DECESE 10 566(+24)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 553
Coronavirus stiri: 7949

Curtea de Conturi nu poate verifica Moldovagaz SA. Opinie

3 dec. 2021,, 09:45   Economie
8151 0

Legea inițiată de deputații Partidului de guvernămînt PAS, care prevede un audit al întreprinderilor din industria gazelor naturale din republică în domeniul conformității cheltuielilor și investițiilor capitale la societățile comerciale din domeniul gazelor naturale, este neconstituțională.

Această opinie a fost exprimată pe pagina sa de pe rețeaua de socializare de către expertul independent, fostul Prim-viceprim-ministru, ex-Ministru al Economiei Republicii Moldova, Alexandr Muravschi, transmite Noi.md.

El a menționat că recent deputații PAS au declarat că vor cere Curții de Conturi să auditeze Moldovagaz pentru a determina datoria reală față de Gazprom, însă Legea cu privire la Curtea de Conturi nu îi permite acest lucru. Atunci, parlamentarii au decis să modifice Legea privind Curtea de Conturi pentru a-i oferi posibilitatea de a face acest lucru, dar acest lucru contravine protocolului negocierilor privind reglementarea aspectelor problematice în industria gazelor a Republicii Moldova (punctul 5), semnat la 29 octombrie 2021 cu Gazprom, care presupune efectuarea unui audit independent al datoriei "Moldovagaz" și din acest punct de vedere, auditul Curții de Conturi nu poate fi recunoscut de către Gazprom drept un audit independent.

Alexandr Muravschi a atras atenția asupra faptului că atunci deputații PAS au decis să adopte o lege care să prevadă un audit al întreprinderilor din domeniul gazelor naturale din republică în vederea corespunderii investițiilor de capital și a investițiilor în companiile de gaze.

În același timp, unul dintre autorii proiectului de lege a cerut publicului să nu confunde acest audit al Curții de conturi cu auditul datoriei convenit în protocolul de negocieri privind livrarea gazelor naturale, deoarece auditul datoriei convenit în protocol va fi realizat de o companie internațională în baza unui contract cu Ministerul Finanțelor.

Alexandru Muravschi a subliniat că, potrivit Constituției Republicii Moldova, "Curtea de Conturi exercită controlul asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare publice. " (Art. 133, p.1).

"Toate investițiile, depuneri de capital și alte acțiuni ale Moldovagaz nu se referă la mijloacele financiare publice. Acestea se referă la resursele financiare ale agentului economic al Moldovagaz SA, în care Guvernul Republicii Moldova deține 35% din acțiuni. Anume aceste acțiuni și numai aceste acțiuni sînt proprietate publică. Deci legea inițiată este de la bun început neconstituțională", a declarat fostul vicepremier, ex-ministru al Economiei Republicii Moldova.


"Ei pot întreba că atunci Moldovagaz este de neatins și nu poate fi verificată. De ce? Pot. Și pentru a face acest lucru există multe alte modalități fără a implica Curtea de Conturi. Care modalități? Iată aici voi tăcea", a spus Alexandr Muravschi.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

De ce, în opinia dumneavoastră, ar trebui să fie îngrijorate în primul rînd autoritățile din Republica Moldova?
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
 X