X 

Cum să evitați riscurile atunci cînd investiți

30 mai. 16:00   Economie
2509 0

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) atenționează investitorii și potențialii investitori privind riscurile investițiilor în produse financiare nebancare prin intermediul instituțiilor neautorizate.

Potrivit autorității, utilizarea platformelor de tranzacționare neautorizate implică un risc sporit pentru persoanele care nu au experiență în efectuarea investițiilor pe piața financiară, din cauza mai multor factori, printre care:

Informații înșelătoare - anumite instrumente financiare sînt promovate în mod agresiv publicului, fiind utilizate materiale de marketing și alte informații care pot fi neclare, incomplete, inexacte sau chiar înșelătoare în mod intenționat. De exemplu, publicitatea prin social media (Facebook, Instagram, TikTok) poate fi foarte succintă, cu accent pe cîștigurile potențiale, dar nu și pe riscurile mari. De asemenea, ar trebui să aveți grijă la influencerii de pe rețelele de socializare care, de regulă, sînt plătiți pentru a promova anumite instrumente financiare și, prin urmare, mesajul pe care îl transmit urmăritorilor ar putea fi părtinitor.

Lipsa protecției - dacă investiți în instrumente financiare prin intermediarii reglementați și autorizați de CNPF, beneficiați în mod automat de protecție din partea Fondului de compensare a investitorilor. În schimb, dacă aveți de-a face cu un intermediar care nu este autorizat să furnizeze servicii de investiții (de CNPF sau de o altă autoritate responsabilă - în cazul entităților din afara Republicii Moldova), există un mare risc că veți pierde banii plasați. În astfel de situații, nu aveți acces la sistemele naționale de protecție.

Manipularea pieței, lipsa de transparență a prețurilor - modul în care sînt stabilite prețurile instrumentelor financiare și modul în care sînt efectuate tranzacțiile sînt deseori lipsite de transparență. Este posibil să nu beneficiați de un preț sau de un tratament echitabil cînd cumpărați sau vindeți instrumente financiare.


Atacuri, riscuri operaționale și probleme de securitate - tehnologiile utilizate de platformele neautorizate au o mare probabilitate să fie supuse atacurilor cibernetice și problemelor operaționale. Consumatorii riscă să rămînă fără investiții fie din cauza unor astfel de atacuri și disfuncționalități, fie din cauza pierderii datelor care permit accesul la active.

În contextul celor menționate, CNPF vă îndeamnă să fiți prudenți cu persoanele care oferă oportunități exclusive de investiții sau care încearcă să vă convingă să efectuați o investiție și solicită o plată pentru acest ”serviciu”.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?