Compania de creditare nebancară, obligată să restituie aproape jumătate de milion de lei clienților

15 mar. 09:00   Economie
1918 0

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a anunţat că a obligat reprezentanții unei companii de creditare nebancară să restituie aproape 500.000 de lei, la aproximativ 30 de clienți pe care i-a taxat în surplus.

Potrivit CNPF, în anul 2022, pe lângă activitatea de monitorizare a evoluției indicatorilor economico-financiari, 134 de organizații de creditare nebancară (OCN) au fost subiecți ai unui control tematic din oficiu și două OCN au fost supuse controalelor planificate privind respectarea cerințelor cadrului normativ aferent activității de creditare nebancară, transmite Noi.md cu referire la Mold-street.com.

Cele mai multe încălcări s-au referit la modul de calcul al dobânzilor și al altor plăți aferente dezvăluite pe pagina web, precum și la respectarea cerințelor de creditare responsabilă, inclusiv conformarea indicatorului RSDV.

Una dintre deciziile CNPF a fost de a obliga o organizație de creditare nebancară să restituie 441.485 lei la 28 de consumatori de servicii de creditare nebancare (în prezent fiind restituiți 371.080 lei la 21 de persoane), ca urmare a încălcării cerinței privind neadmiterea aplicării oricăror plăți (inclusiv dobânzi, comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plăți) aferente unui contract de acordare a creditului nebancar sau de leasing financiar, a căror valoare totală să depășească valoarea debursată conform contractului în cauză.

Prin decizia respectivă, CNPF a prescris companiei să-și conformeze activitatea la prevederile art.9 alin.(1) lit.e) din Legea nr.1/2018 și să solicite de la clienți doar restituirea sumei inițiale debursate conform contractului de credit/leasing financiar, fără revendicarea altor plăți.


Este vorba de OCN Zoom Credit SRL, care recent a publicat şi un anunţ în care solicită la şapte clienţi să se prezinte la companie „în vederea recepționării mijloacelor bănești ce exced valoarea debursată, în vederea executării Hotărârii Comisiei Naționale a Pieței Financiare nr.20/1 din 20.05.2022 (modificată parțial prin Hotărârea CNPF nr.31/9 din 06.07.2022)”.

Zoom Credit SRL este deţinută de Eugeniu Morăraşu şi Valeriu Sîrcu. Compania avea la finele anului trecut active de circa 75 milioane lei, peste 600 de clienţi, credite şi leasing financiar în valoare de peste 30 milioane lei şi a raportat un profit de circa 10,5 milioane lei pentru primele 9 luni ale anului 2022.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?