Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

În nordul țării, lucrările în livezi deja au început

17 feb. 16:20   Societate
2406 0

Deși sîntem încă în plină iarnă, în nordul R. Moldova au început lucrările de curățare a pomilor fructiferi.

Acest proces este unul dintre cele mai importante pentru că influenţează atît cantitatea producţiei, cît şi dezvoltarea livezilor, susține Sergiu Negrescu, care este unul dintre cei mai solicitați specialiști din regiune. A învățat secretele de la bunicul său și știe mai bine ca oricine cînd și cum să curețe un pom.

„Eliminăm ce crește pe interior, ce este vertical, se elimină, prin aceasta se eliberează, se iluminează coroana pomului”, spune Sergiu Negrescu, expert în horticultură.

De regulă, pomii fructiferi sînt tăiați în iernile mai călduroase. Dacă sînt executate prea devreme, tăierile pot sensibiliza pomii și îi pot face mai vulnerabili la frig.

„Este foarte important să tăiem corect pomul, dacă vom tăia prea mult, noi vom provoca foarte multă vegetație și creștere, ceea ce va îndesi pomul și va scade fructificarea. Dacă vom tăia prea puțin pomul, el va rămîne îndesit și se va degarnisi, se va umbri”, adaugă Sergiu Negrescu, specialist în horticultură.


Tînărul are o experianță în domeniu de peste șapte ani, reușind să devină popular și pe internet.

„În primul rînd, noi trebuie să cunoaștem portaltoiul pe care este plantat acel pom, fiindcă de portaltoi depinde creșterea și dezvoltarea pomului. În al doilea rînd, trebuie să cunoaștem specia din care face parte, dacă este sămînțoasă sau sîmburoasă, să cunoaștem soiul, pentru că creșterea și dezvoltarea pomului depinde și de soiul pomului”.

Dintre cele două metode de tăiere a pomilor, la cep și la inel, specialiștii subliniază importanța tăierii la cep, întrucît aceasta este una dintre cele mai benefice și productive pentru recoltă.

„Este foarte important să tăiem doar strictul necesar, să nu ne aprofundăm prea mult în tăieri, să cepuim totul sau să nu tăiem totul la inel”.

„Beneficiile tăierilor la cep sînt: în primul rînd, noi reținem rodul, acolo unde am făcut acel cep, noi nu permitem intrarea infecției, spre exemplu a bolilor în lemn”, menționează Sergiu Negrescu, expert în horticultură.

Experiența pe care a acumulat-o o împărtășește acum cu angajații săi. Serviciile lor sînt solicitate în toată țara.

„La nord, la centru, la sud, sîntem solicitați peste tot, de lucru este foarte mult, muncitori sînt foarte puțini. Acest lucru nu se învață nici la școală, nici la universitate, acest lucru se învață doar în livadă, doar față în față cu pomul”, a încheiat Sergiu Negrescu, expert în horticultură.

În Republica Moldova, plantaţiile cu pomi fructiferi ocupă o suprafaţă de peste 135 mii de hectare.

7
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?