X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Costul interconectării energetice a Moldovei cu România ar putea crește

24 noi. 2021,, 12:50   Economie
2526 1

Costul interconectării energetice cu România, pe direcția Vulcănești-Chișinău, ar putea crește cu pînă la 30% față de prețul de 27 de milioane de euro oferit de compania indiană care a cîștigat licitația internațională în acest sens.

Asta prevăd anexele contractului semnat, prin care firma se angajează să implementeze proiectul și să respecte cerințele suplimentare. Suma finală poate varia și în funcție de costul materialelor de construcție achiziționate de pe piața internațională. Precizările au fost făcute de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, la o emisiune de la Publika TV, transmite Noi.md cu referire la Știri.md.

"Dacă vorbim acum, 27 de milioane, după diferite calcule care au fost făcute acum, dar acestea ar putea să se schimbe, ar putea prețul să crească cu 15-20%, poate 30%, al întregului proiect", a declarat Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii.

Spînu a mai fost întrebat și despre acuzațiile aduse anterior de opoziția extraparlamentară precum că licitația pentru construcția acestei linii electrice urma să fie anulată încă în august, pe motiv că nicio firmă care a participat la concurs nu ar fi capabilă să implementeze acest proiect.

Mai mult, liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a declarat recent că anume la insistența lui Andrei Spînu a fost anunțat un cîștigător care nu ar face față cerințelor.


"Aceasta companie, cu toate rectificările, ar putea totuși să nu facă față cerințelor? - Am pus aceeași întrebare pe care a pus-o domnul Gligor și dumneavoastră mi-o puneți, răspunsul pe care l-am primit de la comisie și de la Banca Mondială e că aceasta situație de risc poate fi cu orice companie. Haideți să admitem că ar fi cîștigat o altă companie, care avea devieri tehnice", a mai spus Spînu.

Construcția liniei electrice pentru interconectarea cu România va fi finalizată peste trei ani și jumătate. Contractul pentru cei 158 de kilometri de rețea a fost semnat în 12 noiembrie cu KEC International, compania indiană desemnată cîștigătoare a licitației. În total, la concurs au participat 10 firme. Banii pentru acest proiect sînt alocați de Banca Mondială.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?