Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Contractul semnat cu MGRES: Între critici și laude

13 dec. 2022,, 09:45   Economie
2401 0

Pe 3 decembrie, Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES, o companie din regiunea transnistreană.

Astfel, malului drept al Nistrului îi vor fi livrați aproximativ 204 mii MW, la prețul de 73 de dolari pentru un megawatt per oră. Despre aceasta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. În timp ce unii au criticat decizia, considerînd că un asemenea contract este „o trădare de patrie”, „o greșeală”, care ar „sugruma economia noastră”, alții au apreciat-o, subliniind că acest acord contribuie la asigurarea securității energetice a Republicii Moldova și totodată, ne permite ca plata pentru facturile la lumină să fie mai mică.

În cadrul unui editorial pentru adevarul.ro, ministrul Andrei Spînu menționa că semnarea contractului cu MGRES a fost „o decizie deloc ușoară”. Totuși, potrivit vicepremierului, încheierea acordului respectiv ar asigura „țara conectată la energie electrică, gaz, căldură”.

Invitată la emisiunea „Întreabă Ghețu” de la TV8, deputata PAS, Marcela Adam, a spus că acordul încheiat este „rezonabil”, pentru că sîntem într-o perioadă de criză și doar așa, poate fi asigurat un tarif mai mic la energia electrică.

„Acest contract este unicul, cel puțin în condițiile actuale de criză, unicul rezonabil prin care putem asigura populația Republicii Moldova cu curent electric, respectiv și cu căldură, cu lumină, putem asigura un preț rezonabil la aceste servicii de livrare a energiei electrice, respectiv, putem asigura securitatea energetică a țării și securitatea per ansamblu a Republicii Moldova.


În condițiile în care infrastructura energetică a Ucrainei prin care noi primeam energie electrică chiar și cea care vine din România, atît timp cît acolo este permanent sub pericolul obuzelor, noi asigurăm stabilitate pentru securitatea energetică a Republicii Moldova și oferim un suport indirect și Ucrainei, pentru că din UE, noi primim pe aceeași cotă. Odată ce noi ne lipsim de această cotă, ea merge către ucraineni”, a menționat Adam.

Într-o postare pe Facebook, deputatul PAS, Dan Perciun, a precizat că contractul pe 4 luni încheiat cu MGRES are cel puțin patru avantaje.

Perciun a menționat că dacă rușii distrug linia de tranzit prin Ucraina și nu avem contract cu MGRES, „nu există alte soluții decît să stăm cu zilele fără electricitate. Asta evident ar avea consecințe majore și pentru cetățeni, și pentru economie”.

Contractul cu MGRES ne-ar asigura și reducerea prețului la electricitate „care riscă să bată orice recorduri și este absolut imprevizibil pe piață. Un preț mai mic la electricitate contribuie la stabilitatea internă și păstrează resurse în țară - fie pentru compensații mai mari la alte resurse energetice, fie pentru investiții”.

„Elitele din Transnistria nu-s monolit. Există și acolo grupări pro-destabilizare. Lipsa unui contract furnizează argumente adiționale pentru acțiuni provocatoare, care trebuie evitate”, a mai subliniat deputatul.

Acordul cu Centrala de la Cuciurgan ar asigura inclusiv „reducerea riscului unui val de refugiați interni, care în condițiile unui colaps total economic pe malul stîng ar căuta refugiu pe malul drept și ar genera probleme sociale și economice adiționale”.

Pe 6 decembrie, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon, a felicitat țara noastră cu ocazia încheierii acordului cu MGRES pentru furnizarea energiei electrice. Într-o convorbire telefonică cu ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, Logsdon a precizat că „acest acord reprezintă un pas important în eforturile Moldovei de a-și consolida securitatea energetică și de a minimiza creșterea prețurilor pentru consumatori”, potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei SUA.

Contractul dintre Energocom și MGRES pentru furnizarea energiei electrice este favorabil malului drept, dar mai favorabil pentru stînga Nistrului, consideră expertul energetic Victor Parlicov, invitat în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8. Acesta susține că gazul pe care îl va primi malul stîng îi permite „să nu se streseze să economisească”.

„În opinia mea, avînd în vedere că pe malul stîng, cea mai mare parte e consumul industrial și nu casnic, volumul alocat inclusiv pentru partea socială presupune că ei nu prea se vor stresa să economisească. E o cantitate cu vreo 20% mai mică, dar comparativ cu cît a scăzut consumul la noi, asta e incomensurabil”, a explicat expertul în energetică.

Potrivit lui Parlicov, acest schimb dintre energie și gaz este favorabil pentru malul drept, deoarece noi vom plăti suplimentar circa 47 milioane de dolari pentru gazul de pe piața europeană, dar vom economisi circa 65 de milioane pentru energia electrică, avînd în vedere că o cumpărăm mai ieftin de la Cuciurgan, comparativ cu cea pe care o luam din România.

„Aceste 60 de milioane trebuie să le procurăm de undeva, prețurile spot sînt circa 1.500, am dat gaz pe care puteam să-l consumăm din contractul cu Gazprom cu circa 785 și va trebui să consumăm gaz pe care îl vom cumpăra cu vreo 1.500.

Estimarea mea e că 47 milioane de dolari va trebui să plătim mai mult pentru gaz. Avînd în vedere că luăm energie electrică cu un preț mult mai redus decît am fi luat din România, dar diferența de preț e vreo 325 per MW, economisim cu acest contract 200.000 de MW/h cît trebuie să ne livreze malul stîng e echivalent cu 65 milioane. Plătim suplimentar vreo 47 pentru gaz, economisim vreo 65 pentru energia electrică.

E un schimb favorabil malului drept și evident că și mai favorabil malului stîng”, a subliniat Parlicov.

Iar doctorul habilitat în drept, Teodor Cîrnaț, crede că contractul semnat cu MGRES este o „trădare de patrie”. Potrivit acestuia, cetățenii din stînga și dreapta Nistrului ar trebui să plătească același tarif pentru energia electrică.

„Acest contract este o trădare de patrie și eu cred că Procuratura trebuie să se autosesizeze, în ce condiții a fost el semnat netransparent și cine este acea firmă care de la 2,60 ia diferență de 2 lei la 4,60. Și pentru a-i pune pe cetățeni pe poziție de egalitate, e bine și cei din dreapta Nistrului să plătească un leu sau mult mai mic pentru energia electrică”, a subliniat Cîrnaț, în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

Membrul Partidului CUB, Ion Terguță, susține că încheierea unui astfel de contract este „un tîrg care susțin autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol, o afacere extrem de proastă pentru Republica Moldova”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.

„Eu nu sînt atît de încîntat de această înțelegere. Este o trădare a intereselor Republicii Moldova, ceea ce a făcut guvernarea este o afacere extrem de proastă pentru Republica Moldova, pentru interesele naționale și economia ei.

Le-am dat gazele, și-au repornit economia, iar producătorii din dreapta Nistrului nu vor face decît să plătească 30 de lei pentru gaze, iar cei de la Tiraspol - nimic”, a precizat Terguță.

Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, a menționat că contractul cu MGRES are aspecte pozitive din punct de vedere economic, dar este „o greșeală” din punct de vedere politic.

„Din cîte înțeleg, guvernarea nu a avut altă soluție. Din punct de vedere politic, a fost o greșeală, am pierdut imaginea noastră. Societatea civilă, experții au spus că a fost o greșeală. Prima dată am văzut că Sandu s-a adresat către factorii de decizie din guvernare pe Facebook. Șefa statului a înțeles că s-au făcut greșeli, că sînt probleme. Din punct de vedere economic, este și un aspect pozitiv, că cetățenii vor plăti mai puțin și pe moment, au rezolvat problema energetică”, a spus Șalaru.

Totodată, acesta a menționat că partenerii externi ai țării noastre ar fi recomandat Republicii Moldova să încheie un contract de furnizare a energiei electrice cu MGRES.

„Partenerii noștri externi au recomandat Guvernului să semneze această înțelegere, pentru că e mai puțin costisitor pentru ei. M-am convins că nu întotdeauna cei din Occident sînt bine informați, cunosc situația de aici și nu întotdeauna vor binele și la ei sînt oameni corupți, și la ei sînt goarnele lui Putin. Probabil că costurile acestei crize în Europa au depășit așteptările și Occidentul s-a cam săturat să tot trimită bani în Republica Moldova și a recomandat să găsim soluții pe loc”, a explicat ex-ministrul.

După ce Energocom a semnat contractul cu MGRES, prețul la energia electrică a scăzut. Potrivit deciziei ANRE din 8 decembrie, consumatorii casnici din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, vor plăti pentru energia electrică 4,62 lei/kWh, iar consumatorii din nordul țării, deserviți de Furnizarea Energiei Electrice Nord, vor achita un tarif de 4,65 lei/kWh.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?