X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Cenușa, despre scandalul dintre Guvern și Gazprom: ”Remarcile populiste nu ajută”

10 feb. 2022,, 07:45   Economie
2900 3

În contextul datoriei istorice față de Gazprom, Guvernul trebuie să comunice mai eficient și transparent. De această opinie este analistul politic Dionis Cenușa.

„Poziția Chișinăului trebuie să fie principală, dar și responsabilă și profesionistă. Remarcile populiste nu ajută, mai ales cînd practic lunar Moldova este în situația de a cerși de la Gazprom prelungirea achitării pentru consumul de gaze”, a precizat analistul într-o postare.

„În continuare consider că Guvernul trebuie să comunice mai eficient și transparent pe marginea soluționării datoriei vechi față de Gazprom. Explic:

- De abia astăzi Guvernul a anunțat că a fost lansat un concurs pentru selectarea unei companii pentru auditarea datoriei vechi pentru gaz. Pînă acum se vehicula că acest audit va fi efectuat de către Curtea de Conturi. Deci, este nevoie de transparență maximă pe acest subiect, cu prezentarea cronologiei pașilor întreprinși de guvernare, începînd cu reînnoirea contractului de la finele lui octombrie 2021.

- Pare ciudat, dar membrii Guvernului acuză pe politicienii găgăuzi că trimit scrisori la Moscova, lucru ce s-ar putea solda cu politizarea subiectului. Totodată, chiar azi ministrul Spînu a făcut declarații legate de Gazprom, ale căror efecte pot duce, de asemenea, la politizare. Poziția Chișinăului trebuie să fie principală, dar și responsabilă și profesionistă. Remarcile populiste nu ajută, mai ales cînd practic lunar Moldova este în situația de a cerși de la Gazprom prelungirea achitării pentru consumul de gaze. Pur și simplu, nu este logic să tensionezi situația, cînd te afli într-o situație vulnerabilă. În niciun caz, acest lucru nu înseamnă că trebuie făcute careva concesii.


- Guvernul trebuie să dea explicații detaliate (verbal și în scris) despre modul cum decurg negocierile privind soluționarea problemei datoriei. Au rămas puțin timp la dispoziție, iar discuțiile pe acest subiect în cadrul comisiei interguvernamentale moldo-ruse trebuiau să înceapă încă anul trecut (conform memorandumului atașat la contractul reînnoit). Vorbim despre organizarea acțiunilor și transparență.

Nu există piedici obiective pentru ca Guvernul să nu fie și mai transparent pe subiectul crizei gazelor, mai ales pe timp de situație excepțională în domeniul energetic. Totul depinde de voința politică”, a punctat Cenușa.

Reamintim că Gazprom a acuzat, printr-un comunicat oficial, Guvernul RM de „abordare unilaterală” privind auditul datoriei Moldovagaz. Concernul rus a anunțat că ședința Consiliului de Supraveghere al SA „Moldovagaz”, programată pentru 2 februarie 2022, în care ar fi trebuit să fie coordonate abordărilor de auditare a datoriei „Moldovagaz” pentru gazele naturale furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului către grupul „Gazprom”, nu a avut loc, din cauza absenței reprezentanților Guvernului R. Moldova.

Astăzi, vicepremierul Andrei Spînu a venit cu o reacție oficială. Acesta susține că SAP Gazpom, contrar înțelegerilor, a convocat unilateral o ședință a Consiliului de Observatori pentru aprobarea documentației de organizare a auditului datoriilor.

„Probabil Gazprom își dorește ca acest audit să fie realizat de Moldovagaz, însă în punctul 5 din protocolul care a fost făcut public scrie foarte clar că auditul va fi efectuat de patea moldovenească, adică Guvernul R. Moldova și Agenția Proprietății Publice. Or, atît timp cît noi vorbim despre o situație în care trebuie să înțelegem acea datorie pe care o pretinde Gazprom de la Moldovagaz, nu poate Moldovagaz să-și audieze propria datorie, este nevoie de acel audit independent. Probabil aici este punctul de disensiune, noi vom continua să discutăm, să explicăm și să revenim la discuțiile pe care le-am avut în octombrie, la Sankt Peterburg”, a menționat Andrei Spînu tot astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?