X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ce se întîmplă pe piața merelor din Moldova

29 ian. 12:15   Economie
4119 0

Recolta de mere-2023 în Moldova a fost aproape de nivelul prognozat.

Potrivit estimărilor angajaților Asociației "Moldova Fruct", la mijlocul lunii ianuarie 2024, în frigiderele industriale ale întreprinderilor agricole și comerciale rămăsese cel puțin 130 de mii de tone de mere din recolta anului trecut.

Calculele efectuate de specialiștii Asociației procesatorilor de fructe și legume Speranța Con arată că la sfîrșitul campaniei de procesare de toamnă, fabricile de conserve au primit circa 280-300 mii de tone de mere. După cum scrie AgroExpert, exporturile de mere moldovenești în perioada august-decembrie au fost modeste - circa 39 de mii de tone.

Este greu de apreciat ce cantitate de mere de desert a "mîncat" piața internă moldovenească în perioada august-decembrie. Dar, probabil, ne putem ghida după observația că în sezonul merelor scumpe, consumul acestuia este semnificativ redus. În același timp, în medie, reprezentanții Moldova Fruct estimează capacitatea pieței interne de mere de desert, într-un sezon mediu, la 50-60 de mii de tone.

În baza tuturor acestor date, putem concluziona că recolta reală-2023 de mere în Moldova a fost aproape de nivelul prognozat - 510-520 mii de tone.


Ce concluzii putem trage din toate datele de mai sus?

În primul rînd. Cu o recoltă relativ mică (și în ultimii cinci ani au existat doi ani în care recolta de mere în RM a fost de peste 600 de mii de tone) și o procesare destul de activă a acestor fructe, în depozite la mijlocul iernii au rămas destul de multe mere. Respectiv, apare întrebarea - ce să facem cu această bogăție?

În al doilea rînd. Mulți din sectorul pomicol din Republica Moldova își pun mari speranțe în intensificarea exporturilor în a doua jumătate a iernii și în primăvară. Pentru aceasta există condiții prealabile. În special, de la mijlocul acestei luni, potrivit Moldova Fruct, livrările de mere moldovenești pe piața europeană (în primul rînd, în România) și exportul acestui produs pe cale maritimă către piețele estice, au crescut treptat. În același timp, în pofida embargoului, comercianții găsesc portițe pentru a livra mere din Moldova în Federația Rusă. Cu toate acestea, organizațiile industriale ale pomicultorilor și procesatorilor de materii prime din fructe consideră că "în afara sezonului, livrările de mere din frigidere pentru prelucrare vor fi semnificative".

În al treilea rînd. Segmentul merelor din comerțul cu amănuntul autohton din Moldova s-a pomenit din nou în situația de "rudă săracă". Pe de o parte, sortimentul și calitatea merelor oferite de multe supermarketuri și, cu atît mai mult, de piețele urbane, nu este larg și nici ridicat (în timpul iernii, situația în lanțurile de magazine s-a îmbunătățit ușor). Pe de altă parte, prețurile cu amănuntul pentru merele mai mult sau mai puțin calitative sînt ferm stabilite în intervalul de la un dolar la un euro per kilogram. Între timp, este vorba despre fructele tradițional cele mai ieftine din Moldova.

2
0
1
4
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?