X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

"Problema merelor" cu care se confruntă pomicultorii moldoveni

23 ian. 18:30   Economie
2604 0

Potrivit experților organizațiilor pomicultorilor din Moldova, la mijlocul lunii ianuarie 2024, în depozitele producătorilor agricoli și ale comercianților au rămas cel puțin 130-135 mii de tone de mere din recolta anului trecut.

După cum relatează EastFruit, procesul reducerii volumului acestui produs în perioada de iarnă s-a desfășurat pînă acum lent.

EastFruit a anunțat că în decembrie 2023, doar 7,5 mii de tone de mere au fost exportate din țară - cea mai mică cifră de export din decembrie din ultimii cinci ani. În același timp, potrivit retailerilor, în perioada de iarnă vînzările de mere deocamdată nu sînt prea mari, deoarece prețul de vînzare cu amănuntul al acestora (aproape 1 euro/kg) pentru consumatorul mediu din Moldova este destul de ridicat și nu cu mult inferior prețurilor la banane și citrice, care în situația actuală (și în această perioadă) par a fi o achiziție preferată de mulți cetățeni.

În același timp, Asociația Moldova Fruct menționează că, de la mijlocul lunii ianuarie, a crescut treptat exportul de mere moldovenești în România, alte cîteva țări UE, Marea Britanie și țările din Golful Persic. Cu toate acestea, reprezentanții asociației consideră foarte reală perspectiva livrării în primăvară a unor volume substanțiale de mere de calitate slabă, la procesare industrială.

În acest sens, amintim că acum doi ani, în primăvară, fabricile de concentrate din Moldova au primit circa 40 de mii de tone de mere din depozitele de fructe.

0
3
0
2
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?