Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Cantaragiu: Autorizația de mediu pentru uzina de la Rîbnița ar putea fi eliberată pentru 5 ani

4 iun. 2022,, 17:00   Economie
3057 0

Ministrul Mediului Iuliana Cantaragiu recunoaște că prelungirea autorizației pentru uzina metalurgică de la Rîbnița reprezintă compromisul identificat cu stînga Nistrului pentru a obține un preț redus la energia electrică.

Ea spune că uzina a depus deja cerere pentru a obține autorizația de mediu pentru o perioadă de 5 ani. Ministrul spune că printre condițiile eliberării acestei autorizații este achitarea taxei de mediu în bugetul de stat.

Potrivit deciziei Comisiei Situații Excepționale, termenul de valabilitate a autorizației de mediu pentru uzina metalurgică de la Rîbnița a fost prelungit pînă la 30 iunie. În același timp, Energocom a prelungit contractul de procurare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan la prețul de 59.90 USD/MWh. Ministrul Mediului recunoaște că este vorba despre un tîrg care permite Republicii Moldova să beneficieze de energie electrică mai ieftină.

„Partea pozitivă este că pentru prima dată în 30 de ani discutăm problemele de mediu cu partea transnistreană. Noi am solicitat tuturor companiilor din stînga Nistrului să se conformeze legislației Republicii Moldova și să funcționeze în baza autorizațiilor. Ei înțeleg că dacă vor să aibă relații de export sau import cu Uniunea Europeană trebuie să funcționeze în baza legislației de mediu. Uzina de la Rîbnița, parțial, deja a făcut asta. Ei au fost acreditați la standardul internațional de mediu ISO 14000. Am avut deja un prin control de mediu. Inspectorii noștri au fost acolo și după inspecție, au prezentat o listă de neconformități care trebuie remediate. Obiectul negocierii a fost că, pe de o parte, noi avem nevoie de energie electrică, pe de altă parte, ei aveau nevoie de autorizație eliberată mai rapid”, a spus Iuliana Cantaragiu în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

După expirarea autorizației temporare de mediu, există opțiunea ca uzina de la Rîbnița să obțină o autorizație permanentă pentru o perioadă de 5 ani. Acest lucru se va întîmpla dacă inspectorii de mediu vor stabili că întreprinderea corespunde tuturor rigorilor specifice legislației naționale.


„Uzina a depus cerere privind eliberarea autorizației de mediu. Asta presupune respectarea normelor de captare a emisiilor, plata pentru poluarea mediului în bugetul de stat. Acestea sînt condițiile funcționării uzinei. 5 ani este perioada unei autorizații eliberate în mod normal. Potrivit legislației Republicii Moldova, valabilitatea unei autorizații este de 5 ani, la fel e pentru toate întreprinderile din țară. Dacă vor fi respectate toate condiționalitățile, dacă rezultatul tuturor procedurilor va fi unul pozitiv, autorizația va fi de 5 ani”, a mai spus Iuliana Cantaragiu.

Potrivit portalului anticorupție.md, uzina metalurgică de la Rîbnița este unul dintre principalii finanțatori ai bugetului regiunii separatiste din stînga Nistrului. Potrivit unui raport al pretinsului minister al dezvoltării economice de la Tiraspol, la sfîrșitul anului 2021, vînzările uzinei au fost de peste 432 de milioane de dolari – aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii transnistrene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?