X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Afaceri cu vaccinuri. Cît cîștigă pe ele companiile farmaceutice

8 iul. 2021,, 16:15   Economie
3609 0

Companiile farmaceutice cîștigă mulți bani pe vaccinuri.

După cum transmite vc.ru, la începutul lunii iulie 2021 existau 17 vaccinuri împotriva COVID-19 (SARS-COV-2) aprobate de cel puțin un regulator național.

Primul preparat înregistrat în august 2020 a fost vaccinul rusesc "Sputnik V". Iar Pfizer-BioNTech a fost primul vaccin aprobat de Organizația Mondială a Sănătății — (OMS) – el a fost dezvoltat în comun de către compania germană BioNTech, americană Pfizer și chineză Fosun Pharma.

Cîștigurile companiilor din vaccinuri

UE și SUA sunt lideri în ceea ce privește achizițiile de vaccinuri COVID-19. În total, țările lumii au semnat contracte pentru furnizarea a 8,6 miliarde de doze:
1. Uniunea Europeană a achiziționat 1,8 miliarde doze.
2. SUA - 1,2 miliarde
3. Uniunea Africană - 680 milioane


Pfizer

Compania Pfizer a spus că vaccinul său a generat venituri de 3,5 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului 2021. Într-un an, producătorul așteaptă venituri de 26 de miliarde de dolari.
Pfizer împarte profitul din preparat cu Biotech, care a anunțat venituri de 2 miliarde de dolari în primul trimestru. Potrivit directorului Pfizer, Albert Burla, ei au creat un sistem de prețuri cu mai multe niveluri: țărilor cu venituri medii li s-a oferit o reducere de 50% la vaccin, iar celor "sărace" li s-a propus să-l cumpere la prețul de cost. Însă acesta din urmă a refuzat.

Johnson & Johnson și AstraZeneca

Compania americană Johnson & Johnson și cea anglo-suedeză AstraZeneca au promis că își vor vinde vaccinurile pe o bază necomercială în timpul pandemiei. Prețul preparatului acestor companii este egal cu prețul de cost.

Vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 a adus creatorilor venituri de 275 de milioane de dolari în primul trimestru al anului 2021.
Pentru comparație, cel mai bine vîndut produs al AstraZeneca, medicamentul împotriva cancerului Tagrisso, a adus într-un trimestru venituri de peste 1,1 miliarde de dolari.

Analiștii prognozează companiei vînzări de la vaccinul anti-COVID-19 în 2021 la nivelul de 1,9 miliarde de dolari, dar în mai, Uniunea Europeană a refuzat să reînnoiască contractul de furnizare a preparatului anglo-suedez în a doua jumătate a anului.
Johnson & Johnson a raportat că vaccinul său a generat venituri de 100 de milioane de dolari în primele trei luni ale anului. Potrivit The Guardian, compania intenționează să livreze cel puțin 1 miliard de doze în 2021, ceea ce îi va aduce aproximativ 10 miliarde de dolari.

Moderna

În primul trimestru al anului 2021, startup-ul american Moderna a primit venituri de 1,73 miliarde de dolari din vînzarea vaccinului.
El a spus că într-un an suma va crește la 18,4 miliarde USD. The Guardian scrie că acest lucru va ajuta compania să devină profitabilă pentru prima dată de la înființarea sa în 2010.

Sinovac

Venitul așteptat al companiei chineze Sinovac în 2021 este neclar. Potrivit datelor GEN, veniturile companiei pentru primul trimestru ar putea ajunge la aproape 265 de milioane de dolari.

Gigantul farmaceutic are contracte cu Brazilia, Chile, Singapore, Malaezia, Filipine, Turcia și Indonezia. Sinovac a spus că poate produce mai mult de 1 miliard de doze pe an. Vaccinul costă 60 de dolari în unele orașe din China, în Indonezia prețul pentru o injecție va fi de aproximativ 27 de dolari.

Sputnik V

În total, mai mult de 50 de țări au comandat vaccinul rusesc. De exemplu, Ungaria și Slovacia au cumpărat preparatul, deși autoritățile de reglementare ale UE nu l-au aprobat încă.

Centrul Analitic "Alpari" consideră că Rusia poate cîștiga pînă la 15 miliarde de dolari din vînzările Sputnik V în 2021.
Pentru comparație, veniturile anuale din exportul de arme al țării se ridică, de asemenea, la 15 miliarde de dolari.

Viitorul pieței vaccinării

Producătorii de vaccinuri doresc să-și crească profiturile prin:
1) creșterea prețurilor - creatorii preparatelor Pfizer-Biotech, Moderna și Johnson & Johnson au spus investitorilor că vor crește prețurile pentru vaccinuri imediat ce se va încheia faza pandemică;
2) revaccinarea anuală - șeful corporației americane Johnson & Johnson, Alexa Gorsky, a spus că, din cauza mutațiilor coronavirusului, vaccinarea poate fi necesară în fiecare an, ca în cazul vaccinului antigripal.

"Producătorii de vaccinuri sînt conștienți de posibilitatea revaccinării — și astfel doresc să-și crească veniturile. Pe de o parte, creșterea prețurilor poate stimula investițiile în dezvoltarea ulterioară de vaccinuri și preparate împotriva altor boli. Dar, pe de altă parte, acest lucru poate fi doar lăcomia companiilor", a declarat Joshua Cohen de la Forbes.

Potrivit Forbes, viitorul prețurilor vaccinurilor va depinde de mulți factori de de piață, inclusiv de eficiența medicinală, concurența între producători și numărul de persoane care au nevoie de vaccinare.

Potrivit lui John Manatee, prețurile vor fi influențate și de guverne, deoarece ele au ajutat la lansarea programelor de vaccinare.

Se așteaptă ca, la fel ca în 2020, și în acest an 2021, majoritatea vînzărilor să fie doar a două vaccinuri — Pfizer-BioNTech și Moderna. Dar apariția unor vaccinuri noi și mai eficiente, potrivit analistului Morningstar, Karen Anderson, poate schimba dinamica pieței.

Capacitățile create pentru producerea preparatelor împotriva COVID-19 pot fi rapid reprofilate pentru producerea altor medicamente în viitor pentru a fi gata pentru focare de boli noi, consideră revista Science.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?