Achiziția gazelor naturale pentru consumatorii din Moldova: Opt companii participă la licitație

30 aug. 17:30   Economie
2813 0

Opt companii de pe piața energetică europeană vor participa la licitațiile ce urmează a fi desfășurate de Societatea pe Acțiuni Energocom pentru achiziția gazelor naturale în vederea asigurării necesarului de consum pentru trimestrul I, 2024 în baza solicitărilor SA Moldovagaz, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Acestea au fost selectate într-un concurs desfășurat în trei etape de preselectare a potențialilor furnizori de gaze, la care au fost depuse 11 dosare de participare, transmite Noi.md cu referie la radiomoldova.md.

Precizăm că pentru a crea stocuri strategice de gaze naturale și a diminua riscurile în legătură cu posibilele sistări de furnizare a gazelor în contextul războiului din Ucraina, BERD a acordat SA Energocom credit în valoare totală de 300 de milioane de euro în două tranșe.

Acestea au fost utilizate anul trecut și deja rambursate integral, iar conform condițiilor contractuale, pot fi accesate repetat.

Împrumutul în valoare totală de 300 mil. de euro, contractat pentru realizarea Proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale”, a fost utilizat de SA Energocom în perioada 17 octombrie 2022 – 10 ianuarie 2023 pentru diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale și crearea stocurilor strategice.


Tranșa în valoare de 200 mil. de euro din împrumutul contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a fost accesată la începutul anului, fiind scadentă în octombrie curent, și a fost rambursată anticipat la 7 august.

3
0
0
1
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?