X 

Moldova a cumpărat încă 300 mil. m3 de gaze naturale

30 aug. 07:28   Societate
2495 0

În perioada iunie-iulie curent, în baza solicitărilor S.A. Moldovagaz, S.A. Energocom a desfășurat mai multe licitații în cadrul cărora a achiziționat din surse financiare proprii cca 300 mil. m3 de gaze naturale.

O parte din acestea sînt destinate pentru consum curent, iar cealaltă parte au fost stocate în depozite subterane din România și Ucraina, urmînd a fi utilizate în sezonul rece 2023-2024, notează Noi.md cu referire la unimedia.

Potrivit unui comunicat al Energocom, Ca și în cazul altor licitații, la concursurile respective au fost prezenți reprezentanți ai mai multor instituții, printre care: Agenția Proprietății Publice (acționar unic al S.A. Energocom), Ministerul Energiei, Corpul de control al prim-ministrului, structuri de forță, dar și reprezentanți ai societății civile.

Prețul total al achizițiilor a constituit peste 116,54 mil. de euro, prețul mediu ponderat fiind de 34,45 EUR/MWh. La acesta se adaugă costurile de logistică în mărime de cca. 8,92 mil. de euro (aproximativ 2,64 EUR/MWh) care presupun cheltuieli de transport al gazelor naturale și costuri de înmagazinare. Toate tarifele aferente transportării și înmagazinării gazelor naturale sînt publicate pe paginile web ale operatorilor sistemelor de transport.

Astfel, costul mediu ponderat al achizițiilor, transportării și înmagazinării gazelor naturale a constituit cca. 37,09 EUR/MWh (424,91 USD/1000 m3).


Totodată, potrivit clauzelor contractuale privind confidențialitatea, S.A. Energocom este restricționată în a face publice detaliile contractelor respective. Cu toate acestea, S.A. Energocom informează că toate tranzacțiile menționate mai sus au fost încheiate cu companii din Grecia, Ungaria, Polonia, România și Elveția.

0
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?