X 
Incendii stiri: 686
Cazul Șor stiri: 584
Preşedintele stiri: 3716

Vucic este sigur că în Serbia vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate

8 iun. 11:45   Diverse
1905 0

Președintele Serbiei Aleksandar Vucic, pe fondul protestelor antiguvernamentale masive, și-a exprimat încrederea că în lunile următoare în țară vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

"Așteptăm reacția lor [a reprezentanților partidelor de opoziție] la negocieri, cred că vom găsi interlocutori. Dacă acest lucru nu se va întîmpla, vom organiza alegeri [anticipate], dar guvernul nu va fi ales pe stradă și nu va exista un guvern de tranziție. Este clar că vom avea alegeri parlamentare anticipate, singura întrebare este în ce lună vor avea loc acestea", a declarat șeful statului sîrb în timpul unui discurs adresat națiunii.
Miercuri, prim-ministrul Serbiei, Ana Brnabic, a anunțat că este dispusă să-și dea demisia pe fondul protestelor, dacă Vucic va fi de acord, și a admis desfășurarea unor alegeri anticipate pentru formarea unui nou guvern pînă la sfîrșitul acestui an.

Pe 3 mai, un adolescent a deschis focul asupra colegilor de la o școală din centrul Belgradului, ucigînd zece persoane - nouă școlari și un agent de pază. Alți șase copii și un profesor au fost răniți. Potrivit informațiilor din mass-media sîrbe, adolescentul de 13 ani a venit la instituția de învățămînt cu două pistoale și cocktailuri molotov. În noaptea de 5 mai, în municipiul Mladenovac, un tînăr de 21 de ani a deschis focul dintr-o mitralieră, ucigînd 8 persoane și rănind alte 14.

După evenimentele tragice, la Belgrad au avut loc proteste în masă cu sloganul "Serbia împotriva violenței". Protestatarii au cerut demisia ministrului de Interne Bratislava Gasic și a șefului Agenției de securitate și informații, Alexander Vulin. În plus, oamenii au insistat asupra închiderii unor mass-media, în mare parte pro-guvernamentale, care, în opinia lor, promovează ura și violența, și asupra schimbării conducerii tuturor canalelor mari de televiziune, inclusiv a companiei ”Radio și Televiziune din Serbia”.

Primul miting a fost mai pașnic și mai calm, practic nu existau lozinci antiguvernamentale, oamenii stăteau în tăcere deplină în fața clădirii Adunării Populare (Parlamentul Serbiei). A doua oară, o coloană de protestatari a blocat Podul Gazela, de cealaltă parte a rîului Sava protestatarii s-au oprit și strigau cereri de demisie a Guvernului și a președintelui. Al treilea protest a fost în mod clar de natură antiguvernamentală. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, la acțiunile de protest au participat peste 11 mii de persoane.

2
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?