X 
Incendii stiri: 688
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3741

UE amînă votul privind interzicerea vînzării de mașini noi cu motoare pe combustie

3 mar. 18:15   Diverse
2462 0

Ţările Uniunii Europene au amînat votul planificat pentru săptămîna viitoare privind interzicerea vînzărilor de automobile noi care emit dioxid de carbon din 2035, ca parte a pachetului „Pregătiţi pentru 55”, după ce Germania a pus sub semnul întrebării sprijinul său pentru această reglementare, transmite digi.

Noua dată la care va avea loc votul nu a fost stabilită, însă un purtător de cuvînt pentru Suedia - ţara care deţine preşedinţia Consiliului UE - a anunţat că ambasadorii statelor membre vor reveni la această problemă „în timp util”, scrie Agerpres, preluînd Agerpres. După luni de negocieri, Comisia, Parlamentul European şi statele membre UE au ajuns anul trecut la un acord privind această lege, care va stabili ca toate maşinile noi vîndute în blocul comunitar să aibă zero emisii de dioxid de carbon din 2035 - astfel încît de la acea dată va fi imposibilă vînzarea de automobile cu motoare pe combustie.

Dar statele membre UE încă trebuie să aprobe decizia, pentru a intra în vigoare. Ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing, a declarat că utilizarea combustibililor sintetici ar trebui să rămînă posibilă după termenul limită din 2035 şi a cerut Comisiei Europene să elaboreze o propunere în acest sens.

Vineri, ambasadorii statelor membre UE au decis amînarea votului, care era planificat în 7 martie, a informat purtătorul de cuvînt pentru Suedia. Luna trecută, Parlamentul European a aprobat proiectul care pune punct vînzării de automobile noi echipate cu motoare termice începînd din 2035. Poziția marilor producători Germania este ţara de origine a marilor producători auto, inclusiv Volkswagen, care s-au angajat să producă doar maşini electrice în Europa din 2033, şi BMW, care a avertizat în legătură cu efectele interzicerii maşinilor cu motoare pe combustie în UE, din 2035.

Şi Italia intenţionează să voteze împotriva planurilor europene de a interzice în 12 ani vînzarea maşinilor noi alimentate cu benzină şi motorină, a anunţat ministrul Energiei, Gilberto Pichetto Fratin. „La reuniunea de la Bruxelles a ambasadorilor statelor membre UE, Italia îşi va exprima poziţia împotriva reglementării propuse de UE de a interzice producţia şi vînzarea de maşini şi camionete cu motoare cu combustie internă, pînă în 2035”, a declarat ministrul Energiei. Săptămîna trecută, Guvernul de la Roma anunţa că vrea să se alieze cu Franţa şi Germania pentru a influenţa şi a încetini ritmul implementării legislaţiei UE în privinţa emisiilor vehiculelor şi camioanelor. „Italia crede că alegerea maşinilor electrice nu ar trebui să fie singurul mod pentru a ajunge la emisii zero în faza de tranziţie”, a adăugat Pichetto Fratin.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?