X 
Cazul Șor stiri: 599

Suedia speră la o ratificare rapidă a candidaturii țării la aderarea la NATO

11 iul. 18:30   Diverse
2003 0

Parlamentele Turciei și Ungariei ar putea ratifica candidatura Suediei la aderarea la NATO în următoarele zile sau săptămîni, mai degrabă decît în toamnă.

Este evaluarea făcută marți de ministrul suedez de Externe, Tobias Billström.

"Parlamentele Turciei și Ungariei ar putea ratifica [candidatura] în cîteva zile sau săptămîni. <...> Avem un acord clar că se va face cît mai curînd posibil, iar 'cît mai curînd posibil' nu înseamnă, evident, în toamnă", a declarat ministrul suedez de Externe într-un interviu acordat Bloomberg înaintea summitului NATO de la Vilnius.

Anterior, CNN TÜRK a relatat că Marea Adunare Națională (parlamentul) a Turciei ar putea ratifica cererea de aderare a Suediei la NATO pînă la sfîrșitul săptămînii viitoare. Ministrul ungar al Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe, Péter Szijjártó, a declarat, la rîndul său, că guvernul ungar susține aderarea Suediei la NATO, iar ratificarea de către parlamentul național a acordului privind aderarea regatului la alianță este doar o chestiune tehnică.

Luni, Erdogan a legat perspectiva aprobării candidaturii Stockholmului la NATO de înlăturarea obstacolelor pe care le întîmpină Ankara în calea aderării la UE, ceea ce a provocat critici în mediul politic european, care a văzut în cuvintele sale un șantaj. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ulterior că liderul turc "a fost de acord să prezinte parlamentului, pentru ratificare, protocolul privind admiterea Suediei în NATO cît mai curînd posibil și să colaboreze cu parlamentul pentru a ratifica documentul cît mai curînd posibil".

0
2
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?